Annons

När barnen har rast passar städarna på

När barnen lämnar skolan är det smutsigt i alla hörn. Dagen därpå står klassrummen skinande rena igen. Det är inte Ajax eller Vim, som fixar det. Det är städarna.
Bromölla • Publicerad 19 september 2003
Städpersonalen på Bromölla har varit i blickfånget under en längre tid. Kommunledningen vill konkurrensutsätta verksamheten medan personalen protesterar. Kristianstadsbladet besökte lokalvårdarna. Inga Johansson, Elly Lagergren och Rebecka Nilsson på Dalaskolan Norra.Bild: Per Rosenqvist
Städpersonalen på Bromölla har varit i blickfånget under en längre tid. Kommunledningen vill konkurrensutsätta verksamheten medan personalen protesterar. Kristianstadsbladet besökte lokalvårdarna. Inga Johansson, Elly Lagergren och Rebecka Nilsson på Dalaskolan Norra.Bild: Per RosenqvistFoto: 

Städningen har varit på tapeten i Bromölla under flera månader. Så sent som i förra veckan beslutade kommunstyrelsen att konkurrensutsätta städningen i kommunen. Att lokalvårdarna är oroliga inför en privatisering har kommit fram vid ett flertal tillfällen.

Diskussionerna om lokalvården förs på förvaltnings- och politisk nivå, men hur ser egentligen en dag ut för dem som ärendet gäller? Kristianstadsbladet besökte på torsdagen Dalaskolan Norra och träffade de tre städarna Rebecka Nilsson, Inga Johansson och Elly Lagergren. Städare förresten, ska man inte kalla dem för lokalvårdare?

Annons

– Jag kallar mig städare. Lokalvårdare låter så löjligt, säger Rebecka Nilsson som dock påpekar att andra kan ha en annan uppfattning om den saken. Varje dag ska alla utrymmen städas rena från grus, suddgummi och annat som hamnat på golvet. Dessutom ska toaletterna vara i ordning och personalrummen likaså. Det är ingen fe med trollspö som gör det.

Det är lokalvårdarna. Elly Lagergren berättar att de lägger upp ett schema utefter de schema som finns i skolan.

Annars görs det mesta arbetet innan barn och personal kommer till skolan. Redan klockan 6.30 börjar städningen.

– Då börjar vi med alla klassrum, kapprum och toaletterna i kapprummen, säger Elly Lagergren.

– De klassrum som vi inte hinner med på morgonen tas på rasterna, tillägger Inga Johansson.

Det är inte alltid lätt att komma till. Under dagarna är det ju skolverksamhet i byggnaden.

– Barnen är överallt. I klassrum, grupprum och ibland i korridoren, säger Rebecka Nilsson.

– Man får passa på när de är på rast, säger Elly Lagergren. Att städerskorna är uppskattade och behövs råder det inget tvivel om. Något som aktualiserades i samband med Kommunals strejk i våras. Även om lokalvårdarna bara strejkade ett par dagar så märktes det att de var borta. Toaletterna blev snabbt äckliga.

– Hade strejken varat längre hade det kunnat bli en sanitär olägenhet, säger Marie Ronnebäck som är lärare i årskurs tre på Dala Norra.

Inger Cassel som är lärare i särskolans årskurs 3-5 berättar att lärarna tvingades att lägga undervisning och verksamhet utomhus. Både Marie Ronnebäck och Inger Cassel är eniga om att lokalvårdarna är mycket värdefulla.

Annons

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons