Annons

Naturen lockar besökare

Besökare kommer till Hanö för att uppleva naturen och titta på sevärdheter. På ön finns flera turistmål.
Bromölla • Publicerad 26 maj 2008
Engelska kyrkogården. Bild: Lars Ottosson
Engelska kyrkogården. Bild: Lars OttossonFoto: 

Hanö fyr uppfördes 1904 till 1906 på öns högsta berghäll som når 60 meter över havet. Där finns, förutom det 16 meter höga fyrtornet i sten, flera byggnader. I en röd trälänga bodde tidigare de två fyrvaktarna och i det större boningshuset bodde fyrmästaren. Den tidigare fyren fanns på fyrmästarebostadens tak, som byggdes mellan 1856 och 1869. Den sista fyrmästaren flyttade 1980 när fyren automatiserades. I dag är det en kulturhistorisk minnesplats.

Drakamärket i bergväggen nedanför är en annan sevärdhet. Sägnerna berättar om en drake som flög mellan Tärnö och Hanö. När den första fyren tändes blev draken förblindad och störtade rakt ner i bergväggen.

Engelska kyrkogården är ett minne från Napoleonkriget. Mellan 1810 och 1812 var Hanö bas för den engelska örlogsflottans operationer i Östersjön och 15 sjömän begravdes på kyrkogården. Bönsäcken är en strandsporre som sträcker sig ut i havet och består av miljontals vattenslipade stenar som rör sig och ändrar form efter havets vattenströmmar. En storm 1976 raserade nästan hela udden och den hamnade under vattenytan. Havet började därefter att återuppbygga strandsporren igen.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons