Nior fick lära om att starta eget

En restaurang för allergiker, en glassbåt och ett köpcentrum. Det är bara några av idéerna som kom upp när niorna på Humleskolan under två dagar har fått lära sig att starta egna företag.
Bromölla • Publicerad 21 april 2009
Emma Hansson, Veronika Eriksson, Andrea Sas och Johanna Velin presenterade under tisdagen sin affärsplan för en särskild restaurang för allergiker. FOTO: RONNIE SMITH
Emma Hansson, Veronika Eriksson, Andrea Sas och Johanna Velin presenterade under tisdagen sin affärsplan för en särskild restaurang för allergiker. FOTO: RONNIE SMITHFoto: 

– Vi har haft en idéverkstad där eleverna har fått föreslå saker de saknar i Bromölla och sedan har de gjort en egen affärsplan för något av förslagen som de presenterat för representanter från Nyföretagarcentrum, säger Jennifer Stenfelt från Ung företagsamhet.

Alla nior i Bromölla kommer under våren få delta i idéverkstaden som arrangeras av Ung företagsamhet, Bromölla kommun och Bromölla nyföretagarcentrum.

Tanken är att långsiktigt förändra attityden till nyföretaganden i Bromölla kommun.

– I brukssamhället Bro-mölla finns inte den traditionen. Genom att börja redan på grundskolan hoppas vi locka fler att starta företag, säger Per-Anders Green, näringslivschef i Bromölla.

Andrea Sas i klass 9d var positiv till utbildningen.

– Det har varit jätteroligt. Vi har fått fria händer att jobba med vår idé, säger hon.

Tillsammans med Johanna Velin, Emma Hansson och Veronika Eriksson har hon gjort en affärsplan för en restaurang för allergiker.

– Jag är själv glutenintolerant och det är jättesvårt att äta ute, säger Veronika Eriksson som har planer på att starta eget på riktigt efter att ha gått en gymna- sieutbildning för att bli guldsmed.

I spåren av lågkonjunkturen är det enligt Jennifer Stenfelt extra viktigt att ta vara på ungdomarnas kreativitet, vilket Lena Rosenquist från nyföretagarcentrum, håller med om.

– De har ett enormt engagemang. Deras generation har ett driv i det de gör och väntar inte på att någon annan ska göra det åt dem.

Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.