Nu har sjukvårdspersonalen fått nog

BROMÖLLA. Det senaste året har det varit 41 olika läkare på vårdcentralen i Bromölla. Personalen har dragit ett tungt lass för att verksamheten ska fungera och nu har de fått nog. – Det är ingen som tänker på oss, säger de anställda.
Bromölla • Publicerad 23 januari 2001
Trötta och upprörda. Pia Kronquist och Anna-Rita Johnsson är två av de anställda på vårdcentralen i Bromölla. Hela personalstyrkan känner sig illa behandlad. Bild: PETER ÅKLUNDH
Trötta och upprörda. Pia Kronquist och Anna-Rita Johnsson är två av de anställda på vårdcentralen i Bromölla. Hela personalstyrkan känner sig illa behandlad. Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Situationen på Bromölla vårdcentral har varit kaosartad under hela det senaste året. En misslyckad upphandling, en oviss framtid och 41 olika inhyrda läkare.

Patienter som klagar och personal som mår dåligt. Många har sjukskrivits eller sagt upp sig för att de inte orkar längre.

Nu har sjuksköterskor, undersköterskor och sekreterare fått nog. I fredags kom droppen som fick bägaren att rinna över. Vårdcentralschefen och den medicinskt ansvarige läkaren skickade ut regler för tidsbokning som ska gälla ”för att vi inte ska bränna ut våra läkare”.

–Det är hela tiden läkarna som gäller. Det är aldrig någon som tänker på oss, säger personalen. Vårdcentralen har flera specialavdelningar som astma och diabetes. Men långt ifrån alla inhyrda läkare har specialistkompetens. Det innebär att sjuksköterskorna obetalt har fått ta ett allt större ansvar.

Varje vecka har de fått sätta in nya läkare i arbetsrutinerna. Det finns ingen som helst kontinuitet vare sig för patienter eller för personalen. Och när patienterna klagar får sköterskorna hela tiden försvara läkarna.

– Man blir utskälld av någon patient varje dag.

De märker att en del Bromöllabor har gett upp och söker sig någon annanstans när de behöver vård. De tycker själva att invånarna har rätt till en fungerande vårdcentral. Att hela tiden samarbeta med nya läkare är problematiskt och de anställda känner sig illa behandlade av en del läkare.

–Många som kommer hit försöker ändra på oss. En del har behandlat oss som något som katten har släpat in.

Men sköterskorna står ut för patienternas skull. Och tack vare att de har varandra.

–Att vi har orkat beror på att vi har så bra sammanhållning.

Alla är överens om att det är bra stämning bland de anställda. De flesta har arbetat på vårdcentralen i många år och har lång erfarenhet. Det har också underlättat för läkarna.

–Men ibland har man undrat om läkarna är här för patienterna eller för pengarna. De tycker att vårdcentralschefen Roger Nordström har gjort vad han har kunnat i den här pressade situationen. Och de förstår att problemen inte kan lösas över en natt men de skulle vilja ha mer stöd och uppmuntran uppifrån. Vare sig primärvårdschefen eller sjukvårdsdirektören har besökt vårdcentralen sedan i maj i fjor.

–Det skulle kännas lättare om vi fick uppskattning. Om vi kände att de brydde sig.

En lösning har hela tiden skjutits på framtiden. Från början trodde de att det skulle bli ändring vid årsskiftet. Nu kan en ny ägare tidigast ta över efter sommaren. Och hela tiden arbetar de i ovisshet.

–Man vet ju inget. Det kanske inte blir något av det denna gången heller. Vad händer då? Vi kanske inte har några jobb om ett halvår.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Av Pernilla Fagerström
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.