Nu sprids kunskapen om Axeltorp
Det är inte första gången Karl-Erik Andersén Rask föreläser om Axeltorps historia. Speciellt äldre personer efterfrågar hans berättelser och vill återuppliva minnen från svunna tider.
- Det brukar bli en lång frågestund. Förra gången jag föreläste varade den i tre timmar, säger han.
När han växte upp hade Axeltorp 300 invånare. Byn bestod av 20 bondgårdar och det fanns skola, affär och industrier.
Som 14-åring började Karl-Erik Andersén Rask 1948 att arbeta på Axeltorps lådfabrik. I fabrikens sågverk och monteringshall arbetade 20 personer med att tillverka lådor för frukt, bär, grönsaker och sill. Lådorna levererades till Malmö, Helsingborg, Ystad och Trelleborg. Transporterna gick med lastbil eller via järnvägsförbindelsen mellan Sölvesborg och Älmhult som passerade Axeltorp.
Förutom ett avbrott för att göra militärtjänsten som granatkastarsoldat på I 6 i Kristianstad stannade Karl-Erik Andersén Rask på lådfabriken tills den lades ned 1961. Därefter arbetade han i Axeltorps lerbrott där råvara bröts till produktionen av eldfast tegel i Höganäs och Bjuv.
Tidigare i historien hade Axeltorp ett eget tegelbruk. Det grundades 1904 och förädlade fyndigheterna av kaolinlera runt Ivösjön till eldfast tegel. Bruket hade egen verkstad och smedja och leran fraktades till fabriken med linbana. Fabriken sysselsatte 300 personer och fanns kvar till början av 1920-talet.
Karl-Erik Andersén Rask berättar att många i Axeltorp idrottade på fritiden. Han spelade fotboll i Näsums IF och på senhösten när Axeltorpsviken frös till is tog vintersporterna över.
- Det fanns ett bandylag. Många höll också på med isjakt och skridskosegling. Det var 100-tals personer på sjön under lördagar och söndagar. Det var det allmänna nöjet, minns Karl-Erik Andersén Rask.
Föreläsningen om Axeltorps historia äger rum i Näsums församlingshem idag klockan 13.30.
Jerker Hagman
0456-29 000
jerker.hagman@kristianstadsbladet.se