Ny plan för bibliotek får okej av politikerna

Öppethållande på Bromölla bibliotek förblir oförändrat. Däremot minskas öppettiderna i Näsum, service i Bromölla kan bli sämre och det görs en besparing på programverksamhet och media.
Bromölla • Publicerad 21 januari 2011

"Huvudbiblioteket får i uppdrag att minska öppethållande och personalstyrka motsvarande 400 000 kronor". Så löd direktiven från politikerna i samband med att kommunfullmäktige beslutade om budget för 2011 den 29 november 2010.

Protesterna mot ett minskat öppethållande kom redan innan budgeten klubbats igenom och snart visade sig dock snart att inte bara besökarna skulle drabbas.

Minskade öppettider skulle göra att turistbyrån, som huserar på biblioteket, skulle mista sin status. Kristianstadsbladet har tidigare berättat att det fanns ett förslag på hur detta skulle förhindras.

Strategin är enkel: "behålla samma tillgänglighet och göra avkall på service och kvalitet". En plan som gillas av politikerna. När den togs upp i kommunstyrelsens allmänna utskott blev det tummen upp.

– Det blir en besparing på en pensionsavgång och en besparing på 95 000 kronor på media och programverksamheten, säger Åke Hammarstedt (S), ordförande i kommunstyrelsens allmänna utskott.

Öppettiderna blir därmed desamma och turistbyrån får behållas sin status.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.