Ny stadsdel i Bromölla
Igår och idag är personer från Bornholms kommun i Bromölla för att diskutera byggstarten av två nya stadsdelar. Bromölla och Bornholm har fått EU-pengar till ett samarbete för att utveckla äldre industrimark.
"Iföstrand - en ny stadsdel i Bromölla" planeras i det strandnära område vid som en gång var en del av Iföverkens fabriker.
Bostäder, turistanläggningar, företagsetableringar, en uppvärmd konstgräsplan, grillplatser, utomhusscen, festplats, lekplatser, kiosker, restauranger, småbåtshamn och badplatser ingår i projektet. Kommunen hoppas kunna locka nya invånare och långpendlare som arbetar i Malmö eller Köpenhamn.
- Det här ökar kommunens attraktivitet. Vi förväntar oss få tillbaka de pengar vi lägger ned eftersom skattemedlen ökar, säger Bromöllas samhällsbyggnadschef Öjvind Hatt. Nya gator, gång- och cykelvägar samt installation av el, tele, vatten, avlopp och andra byggkostnader kräver en investering på cirka 100 miljoner kronor. En ny strandpromenad väntas stå klar nästa år och planerad byggstart av de 100 nya bostäderna är 2010.
- Det här är en ekonomisk utmaning. Inom en tioårsperiod kommer mellan 300 och 500 miljoner kronor att satsas i det här området.
- Det är ett väldigt stort projekt för en kommun med 12000 invånare. Vi har inlett en dialog med Riksbyggen, Bromöllahem och andra byggherrar som är intresserade av att bygga. Det råder ett konkurrensläge mellan kommunerna om att få nya invånare och frågan är om vi har råd att säga nej till framtiden, säger Hans Ekwurtzel, som är projektledare. Viljan att exploatera området har funnits i 40 år. Kommunledningen beskriver att planerna nu kommit igång på grund av samarbetet med Bornholm. Kommunen har också nått en överenskommelse med Ifö Bromölla IF och Ifö Sanitär som använder mark i anslutning till området.
Det som ska locka turister till området är parker, uthyrningsstugor, en gästhamn, ett sjövattencentrum i samarbete med Lunds universitet och placeringen av dinosauriemuseet Dinorama. Filip Lindgren, som är amatörpaleontolog från Bromölla, och Johan Lindgren, som är geolog vid Lunds universitet, är intiativtagare till Dinorama.
De tänker sig att det ska bli Nordens största dinosauriecentrum och att anläggningen ska rymma utställningar med fossiler, museiföremål och avgjutningar av skelett. Guidade turer till Åsen vid Ivösjön, där fossiler av reptiler, dinosaurier och hajar hittats i samband med utgrävningar, ingår också i konceptet.
Jerker Hagman
0456-29 000
jerker.hagman@kristianstadsbladet.se