Ny teknik lockar unga läsare

Med en bokbläddrare och ett sagoslott ska barnens läsupplevelser förstärkas och fler barn lockas till biblioteket.
Bromölla • Publicerad 26 maj 2007
Barnen på Edenrydsskolan har varit inspiratörer för att ta fram bibliotekets nya installationer. I bakgrunden syns en av ljusinstallationerna på väggen. Här bläddrar David Persson, Albin Hansson och Emil Nilsson i en bok.
Barnen på Edenrydsskolan har varit inspiratörer för att ta fram bibliotekets nya installationer. I bakgrunden syns en av ljusinstallationerna på väggen. Här bläddrar David Persson, Albin Hansson och Emil Nilsson i en bok.Foto: 
Anton Edlund, Victoria Olsson och Linda Svensson Kråke använder bokbläddraren.
Anton Edlund, Victoria Olsson och Linda Svensson Kråke använder bokbläddraren.Foto: 
I sagoslottet förstärks läsupplevelsen av en ljuspelare som skiftar i färg beroende på vad som händer i berättelsen. Här sitter Emelie Andersson och Alexandra Fransson och myser.
I sagoslottet förstärks läsupplevelsen av en ljuspelare som skiftar i färg beroende på vad som händer i berättelsen. Här sitter Emelie Andersson och Alexandra Fransson och myser.Foto: 

Ledordet var interaktivitet när två nya installationer igår invigdes på biblioteket i Bromölla.

– Det handlar om osynlig teknik för att förstärka barnens läsupplevelser, säger barnbibliotikarie Lina Ydrefelt som tillsammans med bibliotekarien Magdalena Jepsson arbetat med att göra projektet till verklighet.

I bokbläddraren kan barnen välja att leta böcker efter kategorierna "omslag", "författare", "genre" och "titel". När de gjort sitt val letar datorn upp boken och hyllan som boken står på lyses upp.

– Vi har gjort en enkätundersökning som visar att barn främst väljer böcker efter omslaget och texten på baksidan, berättar Christoffer Fergusson som tillsammans med Festim Zuta och Daniel Karlsson utvecklat bokbläddraren och sagoslottet.

De går alla på Malmö högskola och har gjort projektet för att få sin magisterexamen och bli interaktionsdesigners.

– Det är ett jätteintressant projekt, säger Christoffer Fergusson. I nuläget finns konceptet bara här, men det finns intresse för att utveckla det även på andra bibliotek.

I sagoslottet ligger det mjuka kuddar på golvet och barnen kan sätta sig tillrätta och lyssna på en ljudbok. Berättelsen förstärks med ljus från en ljuspelare i slottet.

– Om de till exempel väljer "Harry Potter" och draken sprutar eld lyser pelaren i orange. Vi funderade på att också ha bilder, men valde bort det då vi inte vill ta bort de fantasibilder som man får när man läser en bok.

Att hitta nya sätt att locka unga läsare är viktigt anser Lina Ydrefelt.

– Ljudböcker kommer starkt. De är väldigt uppskattade, både av läsovana och redan vana läsare.

Lina Ydrefelt vill att barnen ska känna att de alltid kan vända sig till biblioteket.

– Vi vill ge barn erfarenheter och kunskap för att manövrera sig i kunskapssamhället, säger hon. Vi har ett otroligt utbud för skolan men barnen ska känna att biblioteket är en hemvist även på fritiden. Här kan de få svar på alla sina frågor.

Maria Sällberg

044-29000

maria.sallberg

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.