Annons

Nya regler för matdistribution

Det gäller att ha framförhållning. Har du matdistribution ska du från och med oktober avbeställa maten en vecka i förväg vid bortvaro och måste vara borta minst fem dagar i sträck. Om inte får du betala för mat som du inte ätit.
Bromölla • Publicerad 6 september 2003

I dag går det att med kort varsel ringa köket på Brogården och avbeställa matdistributionen. Köket kryssar för vilka dagar som personerna ätit. Listan lämnas sedan till en assistent som varje månad räknar ut hur mycket var och en ska betala för maten. Socialchef Irene Wahlgren säger att det här är krångligt och tar tid. Det är också svårt för köket att planera inköp av råvaror.

Nu har socialnämnden beslutat att maten måste avbeställas redan en vecka i förväg. Personen som avbeställer måste också vara borta minst fem dagar för att slippa betala. Det kommer gälla från och med 1 oktober. Undantag råder vid frånvaro på grund av sjukhusvistelse, korttidsboende eller dagverksamhet. – Framförhållning är bra, men det måste finnas rimliga marginaler, säger Eric Ohlsson, ordförande för PRO:s samorganisation i Bromölla, Gualöv och Näsum.

Annons

Han betonar att han inte vet hur stort problemet har varit med snara avbeställningar, men är kritisk.

– Jag vill att äldre ska ha den ålderdom de förtjänar och att de ska kunna ändra sin livsform med kort varsel precis som du och jag.

Också inom socialnämnden finns kritiker.

Vänsterpartisten Julia Lundin och centerpartisten Karin Salleroth har reserverat sig mot beslutet.

– De som får en anhörig på tillfälligt besök straffas genom att få betala för de dagarna, säger Karin Salleroth.

Hon tycker att en skälig kompromiss är att det räcker om du är borta tre dagar. Julia Lundin tycker inte att de ekonomiska besparingarna väger upp konsekvenserna. Hon är kritisk till att vårdtagare som får besök och lagar mat tillsammans med den får dubbla matkostnader och att den som reser bort kortare än fem dagar får betala mat.

Julia Lundin menar att det här leder till att vårdtagaren binds till hemmet för att slippa dubbla matkostnader.

Sofia Lindh

0456-232 92

sofia.lindh@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons