Nytt beslut om förbund

Vid kommunfullmäktige i juni beslutade politikerna att delegera ett beslut till kommunstyrelsens arbetsutskott om att slå samman Gymnasieförbundet och Sambos.
Bromölla • Publicerad 31 augusti 2010

Det då förhandlingar med de fackliga organisationerna vid det aktuella tillfället inte var klara. I fullmäktige i går revs beslutet upp och togs om på nytt av politikerna som sa ja till en sammanslagning efter att förhandlingarna nu är klara.

Orsaken till att proceduren togs om var att beslutet att delegera överklagades till Förvaltningsrätten, där det visade sig att delegeringen sannolikt bröt mot kommunallagen.

– Skälet till att vi tog beslutet förra gången var att fullmäktige ställde sig bakom det och att det skulle ge den nya förbundschefen en möjlighet att hinna rigga organisationen till 2011, säger kommunstyrelsens ordförande Åke Hammarstedt (S).

Anders Nicander (FP), som överklagat till Förvaltningsrätten, reserverade sig mot både sammanslagningen och det yttrande som Förvaltningsrätten har begärt in av Bromölla kommun. Han menar att barn- och utbildningsnämnden (bun) och dess motsvarighet i Gymnasieförbundet borde fått säga sitt i frågan. Enligt kommunen har bun inte ansvar för gymnasiefrågor och det finns inte något krav i kommunlagen på att beredning måste ske i kommunförbund innan fullmäktige tar beslut.

Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.