Nytt va-system på gång Bromölla-Olofström

Eftersom dricksvattnet har svårt att räcka till i Näsum är nya ledningar på väg att dras utmed Tians väg. Dessutom ska avloppsnätet byggas ut norröver.
Bromölla • Publicerad 27 juni 2014
Både Näsum och Olofström ska få dricksvatten från Bromölla, avlopp från Näsum ska pumpas till Bromölla.
Både Näsum och Olofström ska få dricksvatten från Bromölla, avlopp från Näsum ska pumpas till Bromölla.Foto: Foto: Annica Jönsson
Peab Anläggning AB har åtta man på plats som utför ledningsarbetet. Första etappen är 13 kilometer vattenledning och elva kilometer för avlopp.
Peab Anläggning AB har åtta man på plats som utför ledningsarbetet. Första etappen är 13 kilometer vattenledning och elva kilometer för avlopp.Foto: Foto: Annica Jönsson

Måndagen den 9 juni började grävarbetet för dricksvattenledning från vattenverket i Bromölla, dessutom ska en avloppsledning från Råby och norrut dras.

Anders Johnsson, avdelningschef för Skåne Blekinge Vattentjänst AB, är projektledare.

– Vi har problem med tillgången på vatten i Näsum, vi tar det från bergbrunnar och det är svårt att hitta så mycket vatten. Det kräver mycket insatser för att få upp det, förklarar han.

I framtiden ska Näsumborna, precis som Bromöllaborna, få vatten från Kristianstadslättens grusfilterbrunnar.

Invånarna i Näsum behöver 500 kubikmeter vatten per dygn. Även Olofströms kommun är med i projektet. När alla tre etapperna är klara får Olofström tillgång till 4 000 kubikmeter vatten per dygn. Ett hushåll gör av med i snitt 0,2 kubikmeter per dygn.

Även avloppsledningar ska läggas. Redan i dag finns två kilometer ledning från Bromölla till Råby där nya rör ska dras vidare till Näsum. Avloppsvattnet ska pumpas ner till reningsverket i Bromölla.

Då ledningar kan dras utmed den gamla banvallen blir kostnaden lägre än om de hade dragits utmed väg 116, dessutom blir trafikstörningarna mindre.

I oktober, november 2015 är första etappen klar, den andra ska löpa parallellt.

– Allt ska vara klart till årsskiftet 2015-2016, säger Anders Johnsson.

Upphandlingen för nästa etapp, med dricksvattenledning från Näsum till kommungränsen, ska göras efter semestrarna.

Hur länge kommer arbetet att påverka Bromölla?

– In i september. Framkomligheten kommer att vara något begränsad, säger Ted Marthell, arbetsledare för Peab Anläggning AB.

Uppehåll kommer att göras veckorna 28 till och med 31.

Blir det högre taxor när ledningarna är klara?

– Olofström står för den största kostnaden, Bromöllas del blir inte stor. Men det blir taxehöjningar, det blir det. Vi har inga intäkter på detta utan det är en kvalitetshöjning, att vi säkrar grunvattenförsörjningen i Näsum, svarar Anders Johnsson.

– Andra miljövinster är att Axeltorp med ett 40-tal fastighet med enskilda avlopp, något som belastar omgivningarna nära Ivösjön ganska stort, kommer att få nya ledningar.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.