Ökat behov av barnomsorg – 1912-skolan blir förskola

Det går allt fler barn i förskola i Bromölla. Större barnskaror gör att personalen inte räcker till. Därför ska 1912-skolan nu byggas om till ny förskola.
Bromölla • Publicerad 7 augusti 2010

– Vi har allt fler barn per anställd. Därför har vi talat om för kommunstyrelsen att vi behöver fler avdelningar, säger Bengt-Arne Lennartsson som är förvaltningschef på barn och utbildningsnämnden i Bro-mölla.

Att beräkna barnaskarorna i förskolan från år till år har varit svårt. Alla barn måste gå i skolan men hur många som går i förskola beror på fler faktorer, som till exempel arbetslöshet. De senaste åren har allt fler barn börjat förskola i Bromölla. Tendensen är den samma i hela landet. Personaltätheten minskar och barngrupperna blir störra.

Men då riksgenomsnittet ökat till 5,5 barn för varje pedagog ligger flera förskolor i Bromölla på sex barn per vuxen.

Därför ska 1912-skolan nu bli ny förskola. Och när den beräknas vara klar hösten 2011 tillkommer nya tjänster. 1912-skolan har tidigare rymt musikskolan, men den har flyttat till nya lokaler. Fastigheten står därför tom.

Men behovet av renovering finns och att göra om lokalerna till förskola kommer kosta ett antal miljoner.

Även om barngruppernas ökande storlekar skulle vara en tillfällighet ser man på kommunen renoveringen av 1912-huset som långsiktigt viktigt.

– Skulle det bara vara en tillfällig topp nu så kommer den nya förskolan ändå finnas kvar. I så fall kommer vi göra oss av med andra paviljonger, eller baracker som finns på de andra förskolorna, säger Bengt-Arne Lennartsson.

Hanna Åkesson0451-830 50nyheter@kristianstadsbladet.se
Hanna Åkesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.