Annons

Om ett år ska det vara rökfritt

Bromölla kommun är Bromöllas största arbetsgivare. Nu vill man jobba för att alla anställda ska hitta en sundare livsstil och från och med 1 januari 2010 blir det en rökfri arbetsplats. Den som bryter mot bestämmelsen är dock inte helt rökt.
Bromölla • Publicerad 13 januari 2009

- Det är något som ligger i tiden. Väldigt många kommuner ligger i startgroparna för att dra igång det. Bland annat har länsstyrelsen tagit beslut att införa rökfri arbetsplats, säger Åke Hammarstedt (s), ordförande i kommunstyrelsen

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fattades beslut om att Bromölla kommun ska jobba för att bli rökfri. Det förslag till regler som fanns med i beslutsunderlaget ströks dock och detaljerna hur regelverket ska se ut är i dagsläget oklart.

Annons

- Det var ett principbeslut om att införa rökfri arbetsplats. Reglerna får man ta senare, säger han och påpekar att de föreslagna reglerna kunde missuppfattas och var öppna för många tolkningar.

Under 2009 kommer personalavdelningen erbjuda personalen hjälp med att sluta röka och det kommer att anordnas rökavvänjningskurser. Förhoppningen är att så många som möjligt ska fimpa ciggen. Från och med 1 januari 2010 går det inte längre att ta fem minuter för en rökpaus och inte heller frukostrasten är rökbar tid. Enda möjligheten att ta ett bloss är på den lediga lunchtiden, men då får det får inte ske i anslutning till arbetsplatsen. Några hårda nypor för dem som bryter mot rökförbudet väntar dock inte.

- Det är en ordningsföreskrift så rent teoretiskt måste man rätta sig efter den. Men vi kommer inte att slå regelboken i huvudet på någon. Han påpekar att det handlar om att man försöker hjälpa till med rökavvänjning och han tror att det är en hel del som vill ser det som en möjlighet att sluta röka.

- Det får bli en mjuk ingångsperiod under en övergångsperiod, säger Åke Hammarstedt.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons