Annons

Pälsdjursuppfödare kartläggs

LISTER.Pälsdjursuppfödarnas Riksförbund, med högsäte i Sölvesborg, varnar nu för eventuella attacker från djurrättsaktivister. – Djurens Rätt kartlägger uppfödarna, säger VD Östen Mörnstam. – Vi planerar inga attentat, vi vill bara kontrollera verksamheterna, kontrar Djurens Rätts Lasse Jansson.
Bromölla • Publicerad 14 september 2001

Sedan i våras har Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund noterat att Djurens Rätt systematiskt försöker att kartlägga pälsdjursuppfödarna i landet. Oron för sabotage ökar. – De begär ut handlingar från kommunerna och de besöker oss under falska förespeglingar, säger Östen Mörnstam. Bland annat har han varit med om att forskare från Lund velat besöka minkfarmar, men när man kontrollerat forskarens identitet har det visat sig vara en medlem i organisationen Djurens Rätt. Djurens Rätt har begärt ut tillstånds- och besiktningshandlingar. Vissa kommuner har nekat att lämna ut papprena, med hänvisning till sekretessen. Kommunerna har fått rätt för sitt ställningstagande i kammarrätten. Bra tycker Mörnstam. En demokratisk skandal, hävdar Lasse Jansson. – Vi arbetar lagligt. Vi anser visserligen att pälsdjursuppfödningen strider mot djurskyddslagen, men vi planerar inga attacker, säger han. Istället vill organisationen komma in på farmarna för att se hur det står till i praktiken. Lasse Jansson misstänker att kommunerna, som är tillsynsmyndighet, godkänner uppfödarna godtyckligt. Men Östen Mörnstam litar inte på Janssons ord. Han har varit med om att lokala medlemmar i Djurens Rätt gjort sig skyldiga till intrång och släppt ut minkar i naturen, vilket djuren inte överlever. – En seriös organisation kör inte under täckmantel, de har helt enkelt inte ärliga avsikter, dundrar han. Han påpekar också att riksförbundets medlemmar är seriösa uppfödare som arbetar enligt etiska regler och efter de djurskyddslagar som finns. – Då borde de inte vara så rädda för att släppa in oss, eller låta oss se besiktningsprotokollen, säger Lasse Jansson. Men pälsdjursfarmarna på Lister och i övriga landet vågar inte lita på djurrättsaktivisterna, utan fortsätter att övervaka farmarna. Dygnet runt. asa.carlsson @kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons