Annons

Par sålde cigaretter till barn

BROMÖLLA. Socialnämnden fick en anmälan om att en kiosk sålde stora mängder cigaretter till minderåriga. Varorna såldes via mellanhänder, men några förtjänster uppges de inte ha gjort.
Bromölla • Publicerad 6 september 2001

I slutet av juli fick socialnämnden veta att det förekom vidareförsäljning av cigaretter till barn och ungdomar. Enligt anmälaren skulle det dagligen vara en handfull unga åt gången som väntade i en lägenhet medan någon gick för att köpa cigaretter till dem. Det par i yngre medelåldern som pekades ut av anmälaren har erkänt att de har köpt ut rökverk till ungdomarna. I början var det mannen i familjen, men på senare tid har kvinnan tagit över kommersen. Som tack för besväret överlämnar de några cigaretter. När socialnämnden konfronterade kvinnan bekräftade hon uppgifterna och uppgav att hon tycker det är svårt att säga nej till ungdomarna när de ber henne köpa. – Men det enda vi kan göra är att överlämna ärendet till miljönämnden, berättar Mia Persson Fröjd, avdelningschef på socialförvaltningen. Skälet till det är att det är miljönämndens uppgift att utöva tillsyn över tobaksförsäljningen i kommunen. Försäljningen av cigaretter var nämligen av en sådan omfattning att kiosken borde ha förstått vad det handlade om. – Vi har varit i kontakt med butiken och diskuterat. De har lovat att ta det här på allvar och även försöka vara uppmärksamma på om någon köper stora mängder, berättar miljö- och hälsoinspektör Annika Olsson som handlägger ärendet. Det är förbjudet att sälja cigaretterna om det finns misstanke om att de kommer att säljas vidare till minderåriga. – Den som säljer riskerar vite, dessutom är det åtalbart. Däremot går det inte att ta bort rätten att sälja cigaretter, säger Annika Olsson. Det är sällsynt att den här typen av ärenden kommer upp. Enligt miljö- och hälsoinspektören har det endast varit något enstaka fall förut i kommunen. Den gången var det en annan butik, som sålde direkt till ungdomar. – Vi är beroende av att allmänheten gör anmälningar eller att vi själva ser att det pågår, berättar Annika Olsson. Genom samtalet med kioskinnehavaren är saken i princip utagerad, ärendet kommer troligen inte ens att tas upp i miljönämnden. Inte heller det par som fungerat som mellanhänder har något rättsligt efterspel att vänta. Socialnämnden är bara skyldiga att anmäla brott i vissa fall och dit hör inte cigarettlangning. – När vi diskuterade frågan med polisen i ett annat sammanhang framgick det dessutom att det inte är självklart att handlingen är brottslig, påpekar Mia Persson Fröjd. birgitta.nilsson @kristianstadsbladet.se FAKTA/ Tobakslag (1993:581) n 12 § Tobaksvaror får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut i näringsverksamhet till den som inte har fyllt 18 år. Den som lämnar ut tobaksvaror skall förvissa sig om att mottagaren har uppnått nämnda ålder. Om det finns särskild anledning att anta att en tobaksvara är avsedd att lämnas över till någon som inte har fyllt 18 år får varan inte lämnas ut. Lag (1996:941). 27 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 12 § döms för olovlig tobaksförsäljning till böter eller fängelse i högst sex månader. Är gärningen att anse som ringa döms inte till ansvar.

Av Birgitta Nilsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons