Partier är oense om valfrihet

En utredning som gjorts på uppdrag av Bromölla kommun visar att det inte finns några formella hinder att införa valfrihet inom hemtjänsten. Men partierna är oense om ett införande av valfrihetssystem överhuvudtaget.
Bromölla • Publicerad 15 februari 2013

Bromölla fick under 2011 ett bidrag av Socialstyrelsen för att utreda förutsättningarna för att införa valfrihetssystem inom hemtjänsten enligt LOV, lagen om valfrihet.

Utredningen som nu är klar visar att förutsättningar för att införa systemet i Bromölla kommun finns. Systemet innebär att invånarna skulle få välja mellan ett privat företag och den kommunala hemtjänsten. I första hand pekar man i utredningen på att det skulle kunna gälla serviceinsatser som städ, tvätt, bud och inköp. Förutsättningar finns också för ett valfrihetssystem inom omvårdnad men man menar att det skulle kräva mer tid att införa.

Alliansens budget

Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsen var utredningen uppe. Alliansen menade då att det redan finns ett beslut om att införa LOV i kommunen i och med att Alliansens budget för 2013 antagits, där en av punkterna är införande av LOV. Socialdemokraterna (S) hävdar att det konkurrensprogram som finns i kommunen, som säger att vård, skola och omsorg ska vara undantaget från konkurrens, ska styra.

Det programmet var också ett av ärendena på sammanträdet, eftersom Alliansen förra året skrev en motion om att ändra konkurrensprogrammet så att även vård, skola och omsorg får konkurrensutsättas. Efter att mötet ajournerats en stund beslutade politikerna att fatta besluta i båda ärendena och sedan låta fullmäktige ta ett slutgiltigt beslut om vad som gäller.

Har ett beslut

Med bakgrund av budgetbeslutet yrkade oppositionsrådet, Lotta Hellström (M), på att LOV i Bromölla till en början ska omfatta serviceinsatserna i hemtjänsten som utredningen föreslagit.

– Jag ser det som att eftersom vi tog en budget där vi klart skrivit att vi ska införa LOV så har vi ett fullmäktigebeslut på det, vilket är det som krävs för att LOV ska införas. Det här handlar inte om vi ska införa LOV utan hur, säger Lotta Hellström.

S yrkade på att valfrihetssystem enligt LOV inte ska införas i Bromölla kommun, eftersom det strider mot kommunens konkurrensprogram som är antaget av kommunfullmäktige.

Alliansen menar att även konkurrensprogrammet faller då det i budget även står att utmaningsrätten ska införas.

Åke Hammarstedt (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att man kan gå igenom budgeten och göra förändringar under året. Frågor som LOV och utmaningsrätten måste utredas.

– Man kan inte ta ett beslut i den enskilda frågan förrän man vet vad det innebär.

SD röstade inte

I frågan om LOV gick S förslag igenom. De fick stöd av Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) medan Sverigedemokraterna (SD) röstade för Alliansens förslag om att börja med serviceinsatserna. Även S förslag om att inte ta bort undantagen i konkurrensprogrammet fick majoritet genom att V och MP gick på deras linje. SD avstod från att rösta.

S är emot LOV av flera anledningar.

– För det första är det en ideologisk fråga. Sedan är Bromölla för litet vilket gör att det bara blir valfrihet på pappret. Det är bättre att satsa pengarna på att förbättra de kommunala verksamheterna. Utredningen visar också att det bara är 60 personer som har hemtjänst som skulle kunna använda sig av det. Samtidigt säger den också att få är intresserade, säger Åke Hammarstedt.

Lotta Hellström menar att det är en självklarhet.

– För mig som person är det viktigt att man får bestämma vem som kommer hem och utför insatserna. Det borde vara lika självklart som att man själv får välja vårdcentral eller var man ska laga bilen.

Maria Sällberg
Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.