Polisen: Utryckningen tog lång tid

Polisen medger att uttryckningen till rånet i Olofström tog lång tid. Samtidigt tillbakavisas delar av kritiken och polisen framhåller att avvaktan är en del av taktiken vid rånarjakt.
Bromölla • Publicerad 11 mars 2008

Det var i torsdags kväll som flera tungt beväpnade personer stormade in på Swedbank på Östra Storgatan i Olofström, avlossade skott med automatvapen och utlöste sprängladdningar. Rånet inträffade straxt innan klockan 18 och en kvart senare nådde larmet polisen. Men det dröjde mer än 40 minuter innan polisen var på plats vid banken.

Anders Knutsson är chef över polisavdelningen på polismyndigheten i Blekinge län. Han medger att uttryckningen tog lång tid och att de chockade personer som befann sig på bankkontoret och utanför fick vänta för länge innan polisen dök upp. - Det dröjde något längre än vad som var skäligt. Den polis som hade befälet över insatsen befann sig i en bil mellan Karlskrona och Olofström och lyckades inte få en bekräftelse på att rånarna hade lämnat banken. Därför fördröjdes den första patrullens ankomst till banken med tio minuter, säger Anders Knutsson.

Han framhåller att det på grund av säkerhetstänkande ingår i polisens taktik att närma sig en rånad bank först efter att gärningsmännen lämnat platsen. Detta för att undvika en situation med gisslantagning och för att minimera risken för skottlossning mellan rånare och poliser som kan skada oskyddade civilpersoner.

- Den första patrullen var på plats i Olofström 15 minuter efter larmet och stannade vid en brytpunkt en bit bort. Vi kör aldrig fram så länge rånarna är kvar i banklokalen.

- Vi koncentrerar alltid insatsen på att upprätta vägspärrar och observationspunkter, säger Anders Knutsson. Gärningsmännen försvann med rånbytet från platsen i en röd Saab 9000. Ett stort antal personer blev vittnen till händelsen och på banken befann sig nio personer ur personalen och fyra kunder när rånet inträffade.

100 poliser med hundpatruller, helikopter, piketstyrkor och patruller ur nationella insatsstyrkan inledde jakten på rånarna. Vägspärrar upprättades i Bromölla, Östra Göinge, Kristianstad och andra intilliggande kommuner. Polisen har under helgen och i början av veckan fått över 20 tips från allmänheten med uppgifter som kan leda till ökade chanser för ett genombrott i jakten. Under tisdagen var fortfarande rånarnas flyktbil, en röd Saab 9000, spårlöst försvunnen.

Polisen hade under tisdagen ännu inte gjort några gripanden av misstänkta för dådet.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.