Polisnota drivs till sista instans

Förvaltningsrätten anser att Sweden Rock ska betala för polisinsatsen 2013. Festivalledningen tänker dock driva frågan till sista instans för att få till en ändring av den domen.
Bromölla • Publicerad 9 januari 2014
Martin Forssman är vice vd på Sweden Rock Festival AB.
Martin Forssman är vice vd på Sweden Rock Festival AB.Foto: Foto: Johanna Wallin

En ny lag som börjar gälla den 1 januari 2014 säger att ”skyldigheten att ersätta polisens kostnader för ordningshållning avskaffas”. I lagen påpekas dock att huvudansvaret för ordning och säkerhet även fortsättningsvis ligger på arran-gören. Det var i september 2013 som regeringen la förslaget om att lagen skulle ändras.

Gamla räkningar

Men lagändringen gäller inte retroaktivt. Vilket betyder att polisen vill få betalt för gamla räkningar. För Sweden Rock Festivals del gäller det en polisnota för 2012 och en för 2013.

I mellandagarna berättade Kristianstadsbladet att Förvaltningsrätten i Växjö avslår festivalledningens överklagande att betala för polisinsatsen 2013. Domstolen menar att det inte finns skäl att frångå tidigare bedömningar om att festivalen är en allmän sammankomst med vinstsyfte.

– Förvaltningsrättens beslut är väntat eftersom det är i linje med beslutet för 2012. Det fanns ingen anledning att tro att de skulle besluta något annat, säger Martin Forssman, vice vd på Sweden Rock Festival AB.

Inte allmän plats

Han har vid flera tillfällen påpekat att man från Festivalledningens sida inte ska betala polisinsatsen i samband med arrangemanget.

Detta med motiveringen att markområdet som används under festivalen inte är allmän plats enligt detaljplanen och att det därför inte krävs tillstånd för att använda den. Samt att bolaget i stor utsträckning svarar för säkerheten genom ordningsvakter samt att polisbevakningen även omfattar exempelvis campingplatser och parkeringar som ligger utanför Sweden Rock Festival AB:s kontroll.

Festivalledningen kommer att driva frågan om polisbetalningen till sista instans.

– 2012 års polisnota är överklagad till Högsta förvaltningsdomstolen, vi väntar fortfarande på besked om prövningstillstånd där, och vi kommer överklaga 2013 på samma sätt, säger Martin Forssman.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.