Annons

Politikerna sa ja till bredbandsbolag

BROMÖLLA. Trots både hysteri och turbolens inom IT-branschen valde kommunfullmäktige igår kväll att bilda bredbandsbolaget ValjeNet. –Vill verkligen kommuninvånarna prioritera detta framför sänkta taxor inom äldreomsorgen, dundrade vänsterns Sture Ljungquist och ville återremittera ärendet.
Bromölla • Publicerad 23 januari 2001

Den största frågan som debatterades på kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen handlade om bredband. Skulle Bromölla kommun tillsammans med Sölvesborg bilda ValjeNet, med syfte att utreda en framtida bredbandssatsning samt bygga infrastrukturplaner om en sådan utbyggnad till alla fastigheter inom de båda kommunerna.

Ja, sa ledamöterna. Men inte utan diskussion. Enligt energibolagets vd Hans Ekwurtzel skulle ett komplett bredbandssystem, om det byggdes idag, kosta upp till 150 miljoner kronor. Att jämföra med elnätet, som idag skulle kosta 100 miljoner kronor att bygga.

Annons

Men kommunen vill inte riskera några pengar, varken i miljonbelopp eller mindre. Därför binder man ValjeNet till att vara ett förberedande bolag. ValjeNet kommer därför inte att kunna investera i några anläggningar.

Men Sture Ljungquist vågade inte lita till detta.

–Det sägs att kommunen skulle inneha en minoritetspost som ägare. Vad innebär det i reda pengar, undrade han. Dessutom var Ljungquist bekymrad över en bolagsbildning då insynen i affärerna är mer begränsad än om det handlade om kommunens egna kassa.

–Hur många i kommunen har en dator? Ska kostnaderna läggas bara på dem som har eller på alla andra också?

Sture Ljungquist tyckte att frågetecknen var för många för att fatta ett beslut. Även Anders Nicander uttryckte sin skepsis över bolagsbildningen. Men eftersom bolaget inte kan göra några investeringar tyckte han att det kunde gå vägen.

–Jag ser ValjeNet som ett kunskapsbolag, som ska lära oss om bredbandstekniken, tyckte han och fullmäktige beslöt så att bilda ValjeNet AB.

Desto positivare tongångar hördes i debatten kring bildandet av ett ungdomsråd. Moderaternas Stina Wolffsen var mycket positiv över planerna på att bilda ett ungt bollplank i kommunen. –Det är fantastiskt att kommunen vill föra en dialog med ungdomarna. Men vad är det egentligen de ska uppnå? Unga vill ha snabba resultat, hur ska man lyckas med det, undrade hon.

Hur rådet ska arbeta, får ungdomarna själva arbeta fram. Likaså får de återkomma med budgetäskande.

–Ungdomarna vill inte bli ett remissorgan, de vill träffa politiker från alla partier och diskutera aktuella frågor. Budgeten vill de ha för att kunna bjuda in andra ungdomsråd eller betala lokalhyra, förklarade Jytte Larsson (s) som suttit med i referensgruppen inför bildandet.

–Ungdomarna får själva visa att de är mogna ansvaret med en egen budget. Självklart ska den redovisas som allt annat.

Annons

Ungdomsrådet kommer att bildas så snart som möjligt, när nu beslutet väl är fattat.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons