Posten höjer priset för postboxar

BROMÖLLA. Den som har postbox kan räkna med en rejäl prishöjning. Priset höjs från 600 kronor till 1 200 kronor per år. –Vi har inte tagit tillräckligt betalt tidigare, säger Annika Lundqvist, informationschef på Posten i Skåne.
Bromölla • Publicerad 28 februari 2001

Har du postbox? I så fall får du räkna med att betala dubbelt så mycket för den i år mot vad du har gjort tidigare. Priset kommer att höjas från 600 kronor per år till 1 200 kronor.

–Det är en kraftig höjning men jag tycker ändå att det är en prisvärd tjänst, säger Annika Lundqvist, informationschef på Posten i Skåne. Nu ska alla postboxar i hela landet kosta 1 200 kronor om året. Tidigare har det varit stora lokala variationer och en postbox har kostat allt mellan 200 kronor och 2 400 kronor. Det nya priset innebär därför att på en del orter får man betala halva priset jämfört med tidigare.

–Vi måste ta betalt för våra tjänster. Vi har inte gjort det tillräckligt tidigare. Vi måste öka vår lönsamhet och kan inte ha tjänster som inte är lönsamma, säger Annika Lundqvist.

Boxarna kräver en lokal, underhåll och separat hantering av posten. Boxarna kostar därför Posten mer än vanlig utdelning. Och Annika Lundqvist tycker att kunderna får en bra tjänst till en billig peng, trots höjningen. –För en hundralapp i månaden får man posten i säkert förvar, man får den tidigare på förmiddagen och man kan hämta den när man själv vill, säger hon.

Hon förnekar bestämt att höjningen skulle vara ett sätt att få folk att sluta använda tjänsten.

–Tvärtom. Vi vill utveckla den eftersom det är en tjänst som kunderna efterfrågar. På flera ställen står kunder i kö för att få en box. Och flyttar kontoret till en annan lokal så följer boxarna med.

För den som tycker att det är för dyrt går det fortfarande bra att få posten gratis hemburen till brevlådan.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.