Annons

Psykedelisk datakonst ställs ut

Bromölla • Publicerad 9 september 2003

BROMÖLLA

Nu ställer Ingvar Kullenberg från Klippan ut på biblioteket i Bromölla. Här blandas färg med matematik och teknik. Bilderna består av fraktaler. Ett knepigt ord för ett matematiskt mönster som upprepar sig självt oändligt i mindre skala. Mönstren finns ofta i naturen och ett exempel är snöflingor.

Annons

– Du kan zooma väldigt långt in i bilden. Den praktiska gränsen sätts av hur långa decimaltal dataprogrammet hanterar. Oändligheten finns överallt.

Det är färgstarka bilder och Ingvar Kullenberg säger att en del tycker att det är utflippat och psykedeliskt. Någon person har sagt att det påminner om när man tog drogen LSD för 20 år sedan. Själv har Ingvar Kullenberg aldrig provat droger utan beskriver sin utställning som matematisk.

– Det finns de som först tycker att bilderna är vackra men som bryter ihop när de får höra att de är matematiska.

Själv vill han inte kalla sig konstnär men går med på att kalla sina bilder för datakonst. Det är med ett speciellt datorprogram han tar fram bilderna och han berättar hur det kan gå till.

– Det börjar alltid med att jag leker med programmet, sen väljer jag ut detaljer och sätter egna färgskalor.

Själv vet han vad han vill förmedla till dem som tittar på utställningen.

– Skönhet och en vidgad syn på världen, att visa att matematisk konst kan vara vacker. Sofia Lindh

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons