Rädda Barnen ställer ut bonader

Bromölla • Publicerad 18 maj 2002

NÄSUM. ”Må hoppet vara din Vandringstaf från vaggan till grafven” står det broderat på en bonad som hängts upp i Humletorkan. Under pingstdagen och annandag pingst arrangerar Rädda Barnens lokalavdelning i Näsum en utställning av väggbonader och tavlor under namnet ”Visdomsord uppåt väggarna”. På Humletorkan i Näsum är fem medlemmar av Rädda Barnens lokalavdelning i Näsum i full gång att hänga pingsthelgens utställning. Det är ett 70-tal väggbonader och tavlor av som ska komma på plats.

– Det är klenoder som folk har plockat fram från sina gömmor. Ett 30-tal olika utställare deltar och alla tycker att det roligt att få vara med, säger Karin Sallroth från Rädda Barnen.

Hon berättar att de äldsta tavlorna är från slutet av 1880-talet och att det finns julbonader som är gjorda så sent som på 1970-talet.

– Det ligger mycket arbete bakom föremålen och många av sakerna är gjorda i fotogenlampans sken, påpekar hon.

Utställningens främsta syfte är att samla in pengar till Rädda Barnen och därför hoppas Karin Sallroth att det är många som hittar till Humletorkan på söndag och måndag. Men enligt henne är insamlingen inte utställningens enda mål.

– Vi vill även lyfta fram det kulturarv som finns i dessa tavlor och väggbonader och plocka fram visdomsorden som står på dem. Dessutom är det en hyllning till ”mor” som ofta var den som satt och gjorde dessa handarbete, säger hon.

Anna Svensson, som också är medlem i Rädda Barnen i Näsum, berättar om de olika konstuttrycken som finns representerade på utställningen. Här finns något som hon kallar för målat glas som är från slutet av 1800-talet, på en vägg hänger kurbits från Leksand och dessutom finns det ett antal broderade väggbonader med handvirkad eller handknypplad spets.

Den som vill titta på ”Visdom uppåt väggarna” får passa på. Utställningen går nämligen bara att beskåda under pingstdagen och annandag pingst.

Roger Bing

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.