Rätten mildrade åtal för brott i Ödlehuset

Bromölla • Publicerad 17 maj 2007

Tingsrätten mildrade åtalet från stöld till egenmäktigt förfarande mot den 15-årige pojke som sent på kvällen, fredagen den 16 februari tillsammans med tre kamrater tog sig in i Ödlehuset i Bromölla och tog ett kromfat.

Åklagaren ville fått pojken dömd för stöld, men tingsrätten stannade vid egenmäktigt förfarande. Rätten tar fasta på pojkens berättelse att hans avsikt inte varit att behålla fatet, utan endast ta med sig fatet ut på torget för att kasta frisbee med det.

Men eftersom han säger att han inte tänkt behålla fatet anser rätten inte det bevisat att han haft tillägnelseuppsåt. Därför bedöms gärningen inte som stöld, utan som egenmäktigt förfarande.

15-åringen befriades också från Bromölla kommuns skadeståndsanspråk mot honom på 5535 kronor i reparationskostnad för den sönderslagna glasrutan. Detta eftersom det inte finns bevis för att han slagit sönder rutan. 15-åringen berättar att en av hans kompisar sprang emot en av rutorna till Ödlehuset med huvudet före så att rutan lossnade. En av de andra tryckte med händerna in rutan så att de alla fyra kunde gå in genom öppningen.

En av konstnärerna, Jonas Lundh, som haft vernissage i Ödlehuset tidigare under fredagskvällen såg tillsammans med sin flickvän från sitt fönster vid Ifötorget några ungdomar ta sig in i Ödlehuset. Båda rusade ut och lyckades få tag på 15-åringen som då hade kromfatet i händerna.

Utställningen var premiärutställning för den nybildade konstnärsgruppen Kapa, som hade fått Ifötorget och ödlorna i huset till sitt förfogande under ett veckoslut i februari. Utställningen avbröts och plockades dock ner efter inbrottet, trots att det var tänkt att den skulle pågå hela veckoslutet.

Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.