Annons

Regnig kulturdag i Edenryd

Besökarna kom utrustade med regnjackor och paraplyer för att kunna ta del av kommersen både utanför och inne i Stärkan, när Byträffen arrangerade kulturdag i Edenryd i lördags.
Bromölla • Publicerad 10 september 2001
Paraply och regnkläder krävdes för kommersen under kulturdagen i Edenryd. Bilder:
Paraply och regnkläder krävdes för kommersen under kulturdagen i Edenryd. Bilder:Foto: 
– Kakorna går nog bäst att sälja, kommenterade en av de unga försäljarna från Edenryds skola, lördagens marknadsstånd inne i Stärkan.
– Kakorna går nog bäst att sälja, kommenterade en av de unga försäljarna från Edenryds skola, lördagens marknadsstånd inne i Stärkan.Foto: 

Växter, kvastmöss och angora i långa banor. Marknadskänslan dominerar kulturdagen när ett fyrtiotal hantverkare från bygden medverkar och säljer sina varor. Några säljare får söka skydd för regnet under vita tält medan andra samsas om utrymmet inne i den gamla stärkelsefabrikens lokaler. – Hantverkarna som kommer hit ska helst vara så lokala som möjligt, förklarar Byträffens ordförande Mats Holmén. Mest lokala av alla säljare är kanske Edenryds skola. Barnen hjälps åt att sälja sina egenhändigt tillverkade varor. På ett bord har de lagt upp smörknivar i trä, målade tändsticksaskar och mycket annat. – Kakorna går nog bäst att sälja, tror Sebastian Pihl som går i årskurs fyra. Han visar några påsar med både matbröd och muffins som ligger prydligt upplagt på försäljningsbordet. De pengar skolan får in på försäljningen under kulturdagen kommer att gå åt när skolan ska ut på en resa i vår. Bromöllaprofilen Thage Leo står och bjuder alla barn på karameller i sin gamla lanthandel. En och annan vuxen får också ta del av godsakerna. Inte långt från Thage Leo har Kristina Persson från Fjälkinge dukat upp ett bord med kuddar och blomsterbroderier. Hon har intresserat sig för ett hundra år gammalt solrosmönster från Skåne. Ursprungligen var mönstret broderat på kuddar. Kristina berättar hur hon har arbetat om mönstret för att kunna låta trycka det på tyg. Gunilla Ohlsson från vänsterpartiet koras till årets piga efter att ha vunnit en rad tävlingsmoment över sina medtävlande damer som representerar olika politiska partier i Bromölla kommun. Potatisskalning, kast med grönsak och skånska ord är områden som Gunilla visat sig framåt i och som också resulterar i den hedervärda pigtiteln. Sedan mitten av 1980-talet har Byträffen arrangerat kulturdagar i Edenryd. Det främsta syftet med arrangemanget är att stärka gemenskapen mellan de tre byarna Edenryd, Krogstorp och Åby. Mats Holmén berättar att Byträffen ursprungligen hade tänkt sig ett tema kring odlingslandskapets förändringar för årets kulturdag. Men så blev det nu inte. Istället har kunniga föreläsare bjudits in för att tala om utrotningshotade storkar och grodor. Men det ihärdiga regnandet tvingar föreläsare och musiker av från scenen i det fria, för att uppträda mer anonymt och lite avsides under serveringens skyddande tak. nyheter @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons