Rekordmånga ville skåda örn
Det var trångt mellan kikarna nera vid Tosteberga bodar på söndagsförmiddagen. Klart väder bjöd på strålande sikt ut över Östersjön, och över 80 personer hade slutit upp på Ivösjöbygdens naturs örnexkursion under ledning av Göran Svahn.
– Jag tror aldrig vi har varit så många tidigare, men det är väldigt roligt att uppslutningen blev så stor. Även om de flesta accepterar de stora rovfåglarna idag, så ökar det här kunskapen om örnarna vilket fortfarande behövs, säger han. Runt Tosteberga finns uppskattningsvis mellan tolv och femton örnar. Lars Jarnemo och hans familj stödutfodrar dem vintertid, vilket man också gjort runt om i landet under ett flertal år nu.
– Det har varit en förutsättning för att stammen skulle växa till sig, efter den kraftiga minskning man fick under DDT-användningens tid, säger Göran Svahn.
Idag är bristen på boträd ett problem för örnarna. Ett örnnäste kräver rejäla gamla furor eller ekar.
– Det behövs riktigt gamla och kraftiga träd, för att örnen ska häcka i dem, och den typen av träd blir tyvärr allt mer sällsynta, säger Göran Svahn. Under söndagen fick deltagarna syn på mellan fem och sex stycken havsörnar. Och även på flera hundra meters håll, genom kikarsiktet, är örnarna en mäktig syn, där de avtecknar sig mot klipporna och havet.
Siv Persson, Göran Elmkvist och Birgit Waldemarsson hade rest ända från Malmö för att skåda örn under söndagen.
– Det här är en säker plats om man vill se örn. Är det en riktig isvinter så kan det finnas massor här ute, säger Göran Elmkvist.
Trion brukar vara ute varje helg för att skåda fågel. Och under söndagen såg de även en annan ovanlig art i trakterna av Nymölla.
– Vi har sett en tallbit, som annars bara brukar finnas i Norrland, säger Birgit Waldemarsson.
Örnexkursionen lockade även flera unga fågelskådare. Sebastian och Jakob som båda är nio år gamla, hade fått syn på flera örnar.
– Men den mest exotiska fågel vi har sett var en förrymd papegoja, konstaterade killarna.
carina.nilsson@kristianstadsbladet.se