RIA avvecklar butik och fastighet

RIA i Bromölla avvecklar sin second handbutik och fastigheten på Tians väg. Sex anställda berörs och många personer förlorar en samlingsplats.
Bromölla • Publicerad 1 april 2014
En bild från RIA:s julbasar 2007.
En bild från RIA:s julbasar 2007.Foto: Foto: Peter Åklundh
2005 flyttade RIA sin second handbutik från före detta Pingstkyrkan till sin fastighet vid Tians väg. På bilden syns Elsa Pernebjer och Bo Ohlin.
2005 flyttade RIA sin second handbutik från före detta Pingstkyrkan till sin fastighet vid Tians väg. På bilden syns Elsa Pernebjer och Bo Ohlin.Foto: Foto: Lasse Ottosson
1993 startade RIA sin butik. Fram till 2005, då bilden togs, låg den i gamla pingstkyrkan på Tians väg. På bilden syns Ildiko Csongvai som började på RIA 1993.
1993 startade RIA sin butik. Fram till 2005, då bilden togs, låg den i gamla pingstkyrkan på Tians väg. På bilden syns Ildiko Csongvai som började på RIA 1993.Foto: Foto: Peter Åklundh
Under många år anordnade RIA julbord för ensamma. 2013 upphörde det och en privatperson tog över.
Under många år anordnade RIA julbord för ensamma. 2013 upphörde det och en privatperson tog över.Foto: Foto: Annica Jönsson

Under senare år har det märkts en nedtrappning av RIA:s verksamhet. 2005 flyttades second handbutiken från före detta pingstkyrkan till en mindre lokal i RIA:s fastighet på Tians väg. För några år sedan slutade föreningen med sin härbärgeverksamhet och till följd av personalnedskärningar stod man inte bakom julbordet för ensamma i vintras.

Onst om pengar

Ekonomin har varit ett bekymmer hos RIA ett tag. De fyra senaste åren har föreningens bokslut visat på underskott, något år till följd av stora insatser på fastigheten.

2013 handlar det om ett minus på 125 000 kronor. Nu var revisorernas besked tydligt.

– Det är avveckling som gäller eller så får styrelsen inte ansvarsfrihet, säger Anders Nicander, som är ordförande i Hela människan, RIA Bromölla.

Avvecklingen han talar om gäller dels second handbutiken, som försvinner under/efter sommaren, och dels fastigheten på Tians väg.

Det betyder i sin tur att jobbtillfällen går förlorade.

– Sammanlagt berörs sex tillsvidareanställda och en frivillig schemalagd medarbetare. Ytterligare tillfälliga medarbetare har periodvis kunnat engageras, säger Anders Nicander.

Förlorar en samlingsplats

Utöver detta drabbas människor med socialt kontaktbehov som förlorar en samlingsplats. Eftersom det inte förs register på besökarna finns ingen exakt siffra, men verksamheten bedömer att det rör sig om cirka 60 personer per månad.

– Många av dem kommer nog att sakna denna samlingsplats, säger Anders Nicander och påpekar att verksamheten ger möjligheter till många sociala kontakter med djupt medmänskliga värden.

Föreningen Hela människan, RIA Bromölla kommer att leva vidare och förhoppningen är att man ska hitta någon form av lokal där en social samlingspunkt kan skapas.

– Jag vill kasta bollen både till våra uppdragsgivare, Svenska kyrkan och Centrumkyrkan, samt till kommunen, säger Anders Nicander.

Maria Sällberg
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.