Rotarys miljöpris till Ulf Jungbeck

Bromölla • Publicerad 3 maj 2007
Ulf Jungbeck har tilldelats Bromölla Rotaryklubbs årliga miljöpris. Bild: Ronnie Smith
Ulf Jungbeck har tilldelats Bromölla Rotaryklubbs årliga miljöpris. Bild: Ronnie SmithFoto: 
Ulf Jungbeck, här tillsammans med Evert Valfridsson, har tilldelats Bromölla Rotaryklubbs årliga miljöpris. Bild: Lars Ottosson
Ulf Jungbeck, här tillsammans med Evert Valfridsson, har tilldelats Bromölla Rotaryklubbs årliga miljöpris. Bild: Lars OttossonFoto: 

Ulf Jungbeck från Kristianstad får årets miljöpris av Bromölla Rotaryklubb. Motiveringen lyder:

"Genom hängivet, mångårigt arbete i Nordöstra Skånes Fågelklubb har Ulf Jungbeck spridit ornitologisk kunskap om traktens fågelliv till gagn för allmänhet och beslutsfattare."

Ulf Jungbeck var en av initiativtagarna när Nordöstra Skånes Fågelklubb bildades 1976 där han varit sekreterare i 17 år och kassör i tolv år. Han har haft hand om kursverksamhet och skött en hel del inventeringar av fåglar, bland annat längs kusten från Nymölla till Valje.

Föreningen, som har verksamhet både i Bromölla och Kristianstad, arrangerar bland annat örn- och gåsräkning. Axeltorpsviken vid Ivösjön i Bromölla är ett av klubbens traditionella utflyktsmål.

Sedan starten 1976 har Nordöstra Skånes Fågelklubb haft en minst gynnsam utveckling. första året hade föreningen 20 medlemmar och 2006 var medlemsantalet uppe i 550 personer. Klubben bildades som underavdelning till en annan naturföreningen.

– Vi var några stycken i Kristianstads Naturskyddsförening som tyckte den ägnade sig för lite åt fåglar. Vi bildade en avdelning som blev fågelklubben, säger Ulf Jungbeck.

Hur föddes ditt eget fågelintresse?

– Jag uppväxt på landet och intresserad av natur. Sedan 1960 har jag skrivit upp fåglar. Innan dess hade jag en bror som köpt en kikare och det var fantastiskt att titta på fåglar genom den.

Vad fick du för pris?

– Det var ett diplom, och så fick jag 1500 kronor och det är alltid tacknämligt.

Roger Bing

a Ulf Jungbeck

Född: Sörby utanför Vinslöv.

Bor: Kristianstad.

Yrke: Pensionär.

Fritidsintressen: Förutom fåglar, trädgård och familjen.

Favoritfågel: Tranan och Forsärla.

Fågel jag skulle vilja se: Blåkråka som är riktigt sällsynt.

Favoritfågelskådarplats: Ravlunda skjutfält, streckräkning.

Aktuell: Har tilldelats Bromölla Rotaryklubbs miljöpris.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.