Annons

Rusning till lekplatsen

Kristianstadsbladet gör ett besök på Hoppetossan i Gualöv, en av drygt tio kommunala förskolor som enligt skolverket är näst dyrast i Sverige.
Bromölla • Publicerad 17 september 2003
Hoppetossans kulle. När barnen når sitt utflyktsmål är det fika som gäller. Aptiten är det ingen fel på och barnen låter ljudligt talat maten tysta mun.
Hoppetossans kulle. När barnen når sitt utflyktsmål är det fika som gäller. Aptiten är det ingen fel på och barnen låter ljudligt talat maten tysta mun.Foto: 
Sätt upp en fot och skon kommer på. Birgitta Persson hjälper barnen med påklädningen inför dagens utflykt.
Sätt upp en fot och skon kommer på. Birgitta Persson hjälper barnen med påklädningen inför dagens utflykt.Foto: 
Mot utflyktsplatsen. När vägen övergår i en smal stig släpps barnen fria. Under ivriga skrik springer de bort mot lekplatsen och den kulle där fikan ska intas.Bilder. Peter Åklundh
Mot utflyktsplatsen. När vägen övergår i en smal stig släpps barnen fria. Under ivriga skrik springer de bort mot lekplatsen och den kulle där fikan ska intas.Bilder. Peter ÅklundhFoto: 

Hoppetossan i Gualöv har funnits i två år, men det var först i våras som man officiellt tilldelades det namn som använts från starten. Förskolan ligger i samma huslängor som Gualöv skola, alldeles i anslutning till idrottsplatsen.

– Vi har 19 barn inskrivna och elva barn är här nu, säger Emma Möller.

Annons

Hon är en av tre kvinnor som jobbar på Hoppetossan. Personalen har förskolelärarutbildning. I snitt är de tre på 15 barn. Något som stämmer bra med den statistik som Skolverket har. När Kristianstadsbladet går ombord på Hoppetossan är de just i färd med att sätta sig ner för dagens samling. Det blir lite prat om dagens väder och ett stort grått moln sätts upp på en flanellografliknande tavla. Därefter ska det redas ut vilka barn som är på plats i dag. De som är hemma hamnar i hemmafickan.

– Det är ett sätt för barnen att komma ihåg de andra barnen, säger Birgitta Persson. När dagissången är sjungen är det då äntligen dags för att komma ut. Jackor sätts på, ryggsäckar spänns fast och, kanske det knepigaste av allt, skorna ska på. Birgitta Persson ger Wiktor en hjälpande hand och spänner fast kardborrbanden lagom hårt.

Innan vandringen mot utflyktsmålet börjar ska fordonen hämtas ut. Birgitta frågar vad som finns bakom dörren i en tegelbyggnad. Moa Svensson ett år, som är dagisets yngsta, är säker på sin sak.

– Det är vagnarna, säger hon. En bit in i Gualövs by ligger lekplatsen. Väl där blir det rusning över gräsmattan mot den kulle där fikan ska intas. Plötsligt blir det alldeles tyst. Maten tystar mun.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Gualöv
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons