Sanitärs ägare lämnar skatteparadis

Efter skandalen kring Carema har det varit mycket skriverier om riskkapitalbolagens verksamheter i skatteparadis. Nu går Ifö Sanitärs ägare, EQT, i fronten och flyttar ”upp på land”.
Bromölla • Publicerad 21 januari 2012

BROMÖLLA/INRIKES. – Det har en stor betydelse för oss att kunna säga att vi inte är på Kanalöarna, vi är inte i ”tax haven”. Vi är i etablerade europeiska länder och betalar skatt där som på alla andra ställen. Det är mer perception än realitet, säger EQT:s vd Conni Jonsson till Svenska Dagbladet, men samtidigt betonar han att EQT i och med beslutet tar en risk.

Inte till Sverige

I ett pressmeddelande betonar dock bolaget att man inte har för avsikt att flytta sina fonder till Sverige utan möjliga placeringar är Nederländerna, Storbritannien eller Luxemburg.

EQT har Wallenbergssfärens Investor som storägare och i bolagets fonder finns cirka 100 företag, bland annat finska Sanitec. Ett företag som i sin tur äger Ifö Sanitär i Bromölla.

Samtidigt som EQT meddelar att man lämnar skatteparadisen fortsätter sälj- och köpcirkusen kring bolaget.

Nu är det klart att man säljer friluftsklädesföretaget Lundhags till norska Swix Sport AS. Detta enligt ett annat pressmeddelande. Där framgår det inte hur mycket pengar som är i omlopp, men affären ska vara klar under första kvartalet 2012.

INTERNAL INTERNAL
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.