Säven byggs om till ett gruppboende

Den gamla förskolan vid Kyrkvägen i Bromölla är under förvandling. Byggnaden har växt och kommer att bli dubbelt så stor. I slutet av april ska fem lägenheter vara inflyttningsklara.
Bromölla • Publicerad 19 januari 2011
Sliter Anton Nilsson är en av arbetarna från Järletoft Bygger som bygger gruppboendet. Bilder: Tommy Svensson
Sliter Anton Nilsson är en av arbetarna från Järletoft Bygger som bygger gruppboendet. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
Enligt fastighetschef Hans Ericsson kommer fem personer att kunna flytta in.
Enligt fastighetschef Hans Ericsson kommer fem personer att kunna flytta in.Foto: 
Taket har lagts om även på den gamla byggnaden och i samband med det har asbestselement tagits bort.
Taket har lagts om även på den gamla byggnaden och i samband med det har asbestselement tagits bort.Foto: 
Anton Nilsson, Marcus Johansson och Peter Bylin bygger.
Anton Nilsson, Marcus Johansson och Peter Bylin bygger.Foto: 
Gamla förskolan Säven blir gruppboende.
Gamla förskolan Säven blir gruppboende.Foto: 

2003 öppnades förskoleavdelningen Säven i det bruna tegelhuset mitt emot Alvikenskolan vid Kyrkvägen i Bromölla. Allt för att få bort en kö av barn som väntade på en plats inom barnomsorgen. Sju år senare får lokalen återigen agera räddare i nöden. Denna gång byggs huset om till ett gruppboende för funktionshindrade och tanken är att det ska råda bot på den platsbrist som finns i dag.

Ombyggnaden började redan förra året, men i och med att vintern, eller rättare sagt snön, gjorde sin entré blir inflyttningsdatumet framflyttat en aning.

– Vi flyttar fram färdigställandet av boendedelen till den 30 april. Men personalavdelningen ska vara färdig den 1 april. Det är ju helt ny personal så de ska jobba ihop sig och förbereda sig några veckor, säger Hans Ericsson, fastighetschef på Bromölla kommun.

Vintern är inte längre ett problem. Ombyggnaden är i full gång och byggnadsarbetare från Järletoft Bygger jobbar febrilt både på taken och inne i husen. Det handlar om en ganska omfattande till- och ombyggnad. Egentligen är det bara de bruna tegelväggarna som finns kvar av det gamla huset. Taket innehöll asbestselement och har sanerats. Dessutom har en ungefär lika stor huskropp till byggs vid sidan om den gamla.

När allt är klart kommer fem personer att kunna flytta in i gruppboendet. Enligt Hans Ericsson rör det sig om enrumslägenheter med kök på drygt 40 kvadratmeter. Förutom lägenheterna kommer det att bli personalutrymmen samt en mindre lägenhet där de som jobbar på gruppboendet kan övernatta.

Entreprenadpriset för ombyggnaden av Säven ligger på 5,5 miljoner kronor och med projektering inräknad är den totala kostnaden drygt sex miljoner. Och enligt Hans Ericsson kan det finnas behov av fler platser framöver.

– Vi har fått signaler om att det kan komma att behövas ett gruppboende till, men vi har inte fått något uppdrag att leta efter tomt än, säger han.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.