SIF tar ställning i finsk papperskonflikt

Bromölla • Publicerad 27 maj 2005

Fackförbundet SIF befarar att svenska pappersbruk, på grund av övertidsblockaden, kommer att försöka förmå industritjänstemän att utföra pappersarbetares uppgifter. SIF uppmanar därför sina medlemmar på Nymölla bruk, och andra pappersbruk i Sverige, att inte utföra annat arbete än de ordinarie uppgifterna.

– Över min döda kropp att SIF-medlemmar ska tvingas uppträda som strejkbrytare, säger Lars-Bonny Ramstedt, som är förhandlingschef på Svenska industritjänstemannaförbundet.

Pappersarbetarna i Sverige genomför en övertidsblockad i sympati med sina finska kollegor tills konflikten på arbetsmarknaden i Finland når en lösning. Industritjänstemännen på pappersbruken i Finland är inte indragna i konflikten och Svenska industritjänstemannaförbundet förhåller sig därför neutrala men poängterar att förbundets medlemmar inte ska utföra blockerade arbetsuppgifter.

– Vi utför våra jobb precis som vanligt. Om tjänstemän skulle beordras att göra pappersarbetarnas jobb skulle det uppfattas som strejkbryteri och det ska våra medlemmar inte utsättas för. En arbetsgivare som ger en sådan order skapar sår i relationerna på arbetsplatsen som tar år att läka, säger Lars-Bonny Ramstedt.

Konflikten i Finland har pågått sedan i höstas. Stora Enso, Metsä Tissue, UPM Kymmenes och andra skogsindustriföretag kräver att de anställda bland annat ska acceptera två karensdagar och storhelgsdrift året om. Fackförbundet Paperiliitto, som är Finlands motsvarighet till Pappers i Sverige, går inte med på kraven med hänvisning till att de innebär försämringar av kollektivavtalen. Parterna har varslat om flera strejker och lockouter och finska pappersarbetare är nu lockoutade från sina arbeten.

Som en sympatiåtgärd har Svenska Pappersindustriarbetareförbundet stoppat allt övertidsarbete på Stora Enso, M-real, Metsä Tissue och Ahlström. De fabriker som berörs ligger i Nymölla, Fors, Grycksbo, Skoghall, Hammarby, Hylte, Kvarnsveden, Norrsundet, Norrsundet Fortek, Skutskär, Nyboholm, Pauliström, Mariestad, Husum, Vifstavarv och Ställdalen.

Jerker Hagman

NYMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.