”Skade- görelsen kan inte fortsätta”

Kommunen kan inte bara finna sig i att skadegörelsen på Humleskolan fortsätter, det menar Sten Eriksson som är säkerhetsansvarig i Bromölla kommun.
Bromölla • Publicerad 20 januari 2003

Förstörelsen på Humleskolan och Tunnbyskolan kostar mer än vad förstörelse på andra skolor i kommunen kostar sammanlagt, berättar Sten Eriksson, biträdande teknisk chef och säkerhetsansvarig i kommunen. – Jag känner en extremt stor besvikelse över att skadegörelsen är så omfattande, säger han. I fredags berättade Kristianstadsbladet att sabotaget av kortläsare på Humle- och Tunnbyskolorna under ett år kostat runt 66000 kronor. Några dagar tidigare rapporterade vi också att tekniska förvaltningen fått sin budget för underhåll av vägar och fastigheter kraftigt nedskuren – med cirka 2,5 miljoner kronor. – Det är beklagligt att de medel vi budgeterar för underhåll måste gå till skadegörelse, säger Sten Eriksson. Han tittar nu över alternativ till det nuvarande systemet med kortläsare, och undersöker mer ”stryktåliga alternativ”. Han ska ta del av andra kommuners erfarenheter av arbete för att motverka sabotage och förstörelse. – Jag har också pratat med närpolischef Lars-Olof Stålner. Sten Eriksson är inte främmande för alternativet att sätta upp övervakningskameror på områden där mycket skadegörelse sker. Först måste han dock undersöka vilka regler som gäller för att få tillstånd för övervakningskameror på skolområden. Det är ett förslag som både Lars-Olof Stålner och Manfred Freij, vaktmästare på Humleskolan, förespråkar. – Vi har ju egna erfarenheter från järnvägsstationen, där förstörelsen minskat sedan kamerorna kom upp, men vi måste titta hur det fungerat på skolor i andra kommuner också, säger Sten Eriksson. Problemen med skadegörelse kommer att tas upp både på tjänstemanna- och politisk nivå. – Vi kan inte bara finna oss i det här, säger Eriksson. Eva Emmelin 0456-23293 eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.