Skator och kråkor ett hot mot vadarfåglar

Den ordinarie jakttiden är över. Länsstyrelsen Skåne har dock utfärdat cirka 20 tillstånd till skyddsjakt på kajor, kråka och skata fram till den sista april. Bland annat på Trolle Ljungby.
Bromölla • Publicerad 29 april 2014
En skata fångad. Jaktassistent Joakim Mikkonen håller den i handen, viltmästare Linus Larsson intill.
En skata fångad. Jaktassistent Joakim Mikkonen håller den i handen, viltmästare Linus Larsson intill.Foto: Foto: Annica Jönsson
Varje fälla är märkt med uppgifter om typ och ägare. Fällan ”Trolle Ljungby” används till både kråkor och skator. Lockfågeln får lite mer bröd, vatten och ägg.
Varje fälla är märkt med uppgifter om typ och ägare. Fällan ”Trolle Ljungby” används till både kråkor och skator. Lockfågeln får lite mer bröd, vatten och ägg.Foto: Foto: Annica Jönsson
Joakim Mikkonen släpper ut skatan och de två kråkorna som fångats i en voljär där de matas tills säsongen är över.
Joakim Mikkonen släpper ut skatan och de två kråkorna som fångats i en voljär där de matas tills säsongen är över.Foto: Foto: Annica Jönsson
Skatan är vacker men ett hot mot bland annat vadarfåglar som gått ner mycket i antal utmed kusten och i Vattenriket.
Skatan är vacker men ett hot mot bland annat vadarfåglar som gått ner mycket i antal utmed kusten och i Vattenriket.Foto: Foto: Annica Jönsson

Sedan 2012 anger de allmänna riktlinjerna för skyddsjakt att ingen art får jagas om den inte är mer hotad än den som ska skyddas. Att skydda fasaner eller harpalter är inte skäl nog. Däremot rapphöns och vadare, såsom rödspov och kärrsnäppa.

Trolle Ljungby gods har i många år utövat skyddsjakt på skator och kråkor.

– Det har vi gjort så länge jag varit här, i 15 år. Tillståndet ligger på 150 fåglar av vardera kråka och skata. Vi fyller aldrig kvoten, det brukar bli mellan 80 till 100 fåglar, förklarar Linus Larsson, viltmästare på Trolle Ljungby.

På årsbasis, inklusive gängse jakt när fåglarna är lovliga att skjuta, rör det sig om 200 till 300 kråkor och knappt lika många skator som fälls.

Fångas i fällor

Under skyddsjakten handlar det framför allt om fällfångst. Linus Larsson och jaktassisten Joakim Mikkonen beger sig ut vid halv åttatiden på morgonen för att vittja de tio fällorna. Fällor för kråkor placeras ut på öppna fält. Skator håller helst till vid buskage. En av de tillåtna fällorna heter Trolle Ljungby. En lockfågel placeras i mittpartiet av buren. Vid sidorna fälls luckorna upp. Staget som håller respektive lucka uppe placeras på en pinne. När fågeln sätter sig på den fälls luckan ner och ett sinnrikt lås slår igen.

Linus Larsson tycker att fler jägare borde jaga skator och kråkor.

– De är predatorer på ungar och ägg, såväl på fåglar som vadarfåglar och alla smådjur. Vi gör det för att främja viltvården, förklarar han.

Det handlar om att hjälpa till med den naturliga föryngringen hos utrotningshotade arter.

– Vissa tycker att människan inte ska lägga sig i, men så enkelt är det inte, säger Linus Larsson.

– Vi har en lång kuststräcka med vadarfåglar som gått ner väldigt mycket, både rödspov och kärrsnäppa är utrotningshotade.

Letar revir

Kråkor och skator letar revir så här års och det gäller att fånga dem nu.

– Annars har de en hel kull med tre, fyra ungar som de ska mata.

Fällorna vittjas två gånger om dagen. Lockfåglarna byts ut efter någon dag. De fångade fåglarna hålls i en voljär tills skyddsjakten är över, då de avlivas.

Maria Sällberg
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.