Skogsindustrins risker minskar

Allt färre skadas inom pappers- och massaindustrin i Sverige. Antalet arbetsplatsolyckor minskar för fjärde året i rad, rapporterar Dagens Arbete.
Bromölla • Publicerad 14 juli 2008

Förra året anmäldes att 414 olyckor drabbat de anställda. Det var något färre än året innan och det innebär att antalet arbetsplatsolyckor minskar för fjärde året i rad.

Massa- och pappersindustrin undvek förra året dödsolyckor. Det hände senast 2005 då tre pappersarbetare omkom i arbetet.

Fallskador ligger högst i olycksstatistiken och på andra plats kommer klämskador. Lars Wåhlstedt, som är ombudsman på Pappers, framhåller att fackets och skogsindustrins gemensamma arbete med att reducera riskerna ständigt utvecklas.

- Vi får jobba mer med beteenden. Få fler att tänka efter före de utför ett visst arbetsmoment, för jobben är riskfyllda, säger han till Dagens Arbete.

Lars Wåhlstedt oroas över att antalet tillbud går i andra riktningen. Under 2007 inträffade, i jämförelse med året innan, fler incidenter som skulle ha kunnat leda till olyckor.

Han oroas också över att antalet skyddsombud och huvudskyddsombud inom massa- och pappersindustrin har blivit färre.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.