Skolprojekt får en fortsättning

Under ett år samlade Johnny Persson in pengar för att bygga en skola i Guinea Bissau. Nu är skolan invigd men insamlingen fortsätter för att finansiera lärarlöner och undervisningsmaterial.
Bromölla • Publicerad 27 mars 2013
De som hjälpt till att sponsra skolan får sitt namn på en bänk.
De som hjälpt till att sponsra skolan får sitt namn på en bänk.Foto: Privat
Vid invigningen, där Johnny och Barbro Persson var med, delades skoltröjor ut till barnen med en logga på som Johnny Persson tagit fram tillsammans med konstnären Lars Ferm som även han är från Bromölla.
Vid invigningen, där Johnny och Barbro Persson var med, delades skoltröjor ut till barnen med en logga på som Johnny Persson tagit fram tillsammans med konstnären Lars Ferm som även han är från Bromölla.Foto: Privat
Johnny Persson
Johnny PerssonFoto: Tommy Svensson
200 000 kronor har Johnny Persson lyckats samla in för att bygga skolan.
200 000 kronor har Johnny Persson lyckats samla in för att bygga skolan.Foto: Privat
Under invigningsdagen fick barnen läsk och bröd.
Under invigningsdagen fick barnen läsk och bröd.Foto: Privat

– Det var helt underbart, att se glädjen i barnens ögon. De fick skoltröjor allihop och vi hade köpt med oss bröd, smör, godis och läsk, vilket är sådant som de aldrig upplevt förr, säger Johnny Persson som nyss är hemkommen från invigningen av skolan i byn Amupa.

Johnny Persson, som är från Bromölla men i dag bor i Helsingborg, åkte på 1970- och 1980-talen till Guinea Bissau i sitt jobb. Han försökte återvända dit 1998 men stoppades av inbördeskrig.

– I stället kom jag tillbaka dit 2009 och fick då höra talas om denna by som inte hade någon skola. 2010 beslutade jag mig sedan för att samla in pengar, säger han.

Det tog ett år att samla in de 200 000 kronor som behövdes för projektet. Sedan har den svenska organisationen Canogo, som arbetar i landet, sett till att skolan byggts.

Första klass för alla

Amupa ligger på en ögrupp utanför Guinea Bissau. Ingen av barnen i byn har tidigare gått i skolan.

– Därför får nu alla flickor och pojkar mellan sju och femton år börja i första klass, säger Johnny Persson och tillägger att 30 barn nu är inskrivna i den nya skolan med två klassrum och solpaneler på taket så att de även ska kunna få belysning och hålla kvällslektioner.

Förutom att samla in pengar till själva bygget samlar Johnny, tillsammans med sin fru Barbro Persson, även in pengar till lärarlönerna och undervisningsmaterialet. Just nu finns endast en lärare på plats men man håller på att rekrytera ytterligare en.

Johnny Perssons förhoppning är att regeringen i landet ska ta över kostnaderna för lärarna om några år.

– Det är på gång på andra öarna i området där svenskar byggt skolor, säger han.

Får rapporter

För att veta hur det går för barnen kommer han framöver att få en gemensam rapport från läraren, en person från den svenska organisationen som är på plats och en av eleverna.

Några fler skolor blir det inte nu för Johnny Perssons del. I stället arbetar han vid sidan om det nuvarande skolprojektet med ett projekt på en annan ö i ögruppen, där en vattenpump har gått sönder.

– Jag ska köpa en ny så att sjuksköterskorna slipper att gå en och en halv kilometer för att hämta vatten.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.