Skomakaren blir vid sin läst

70-årige Sture Vendel hade egentligen tänkt lägga ner sin skomakarverkstad i centrala Bromölla. Kundernas tjat och påstötningar har dock fått honom att tänka om och köra vidare ett tag till.
Bromölla • Publicerad 22 maj 2008
Sture Vendel har många strängar på sin lyra.Bild: Peter Åklundh
Sture Vendel har många strängar på sin lyra.Bild: Peter ÅklundhFoto: 
En av många sysslor för en skomakare.
En av många sysslor för en skomakare.Foto: 
Sture Vendel har haft sitt skomakeri sedan 1985. Bilder: Peter Åklundh
Sture Vendel har haft sitt skomakeri sedan 1985. Bilder: Peter ÅklundhFoto: 

Sture Vendel etablerade sin skomakarverkstad i Bro-mölla 1985. Historien om hans intresse för skomakeri börjar dock långt, långt tidigare.

- Under 1960-talet jobbade jag på skofabriken Gyllene Gripen i Malmö. När den dåvarande ägaren stack iväg med pengarna lades fabriken ner. Då hamnade jag så småningom här i Bromölla, berättar Sture Vendel när Kristianstadsbladet hälsar på i skomakarverkstaden på Fjälkinge-gatan i Bromölla.

Sedan flytten till Bromölla har Sture Vendel sett till att Bromöllaborna har fått sina skodon lagade när det funnit ett sådant behov. Ja inte bara Bromöllabor, förresten. Kundkretsen omfattar även personer som är hemmahörande runtom i västra Blekinge. Den erfarne skomakaren har också kunnat följa en kvalitetsmässig utveckling av skorna som han inte är riktigt tillfreds med.

- Nuförtiden är det bara köp och slit och släng som gäller. Dagens skor är inte gjorda för att hålla lika länge som de gjorde förr, säger han.

Under åren som skomakare har Sture Vendel fått stifta bekantskap med ett stort antal kunder. Det finns de som sticker ut från mängden och som blivit ihågkomna.

- Jag har till exempel gjort ett par skor till en schäferhund en gång för några år sedan. Han skulle gå bland massa syror och annat och hans ägare var väl rädd om hans trampdynor, berättar Sture Vendel.

Det ska också sägas att Sture Vendels skomakarverkstad bara är en av delarna i det företag som han driver på egen hand. En annan syssla är den vaktmästarroll som bland annat omfattar Hälsoringens lokaler i Bromölla.

- Jag har några fastigheter att ta hand om i Sölvesborg också, fortsätter Sture Vendel. Allt eftersom åren har gått så har Sture Vendel funderat mer och mer på att avveckla sin populära skomakarverkstad.

- Ja, så är det. Jag börjar ju dessutom bli lite till åren, menar han.

Tanken på en avveckling fanns där fram till alldeles nyligen. Då satte delar av kundkretsen in operation övertalning. Det hjälpte.

- Det ringer folk och tjatar och vill att man ska fortsätta. Då är det inte så lätt att sluta. Nu kör jag ett tag till, exakt hur länge det blir vet jag inte,.

Även om han fortsätter ett tag till så ser han mörk på framtiden för det anrika hantverksskrå som han har tillhört stora delar av sitt liv.

- Jag tror att skomakeriet kommer att vara helt borta och försvunnet en dag. Det finns tyvärr inga yngre förmågor som vill ta över. Jag har frågat flera av mina kunder men det är ingen som har nappat, säger Sture Vendel och slipar vidare på ett par trätofflor som en kund har lämnat in.

Markus Danielsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.