Skulptur får större publik

n konst "Grinden" av Robert Strand finns nu att beskåda som offentlig konst i Bromölla. Kommunen har köpt in verket som en del i en nysatsning på kultur.
Bromölla • Publicerad 23 februari 2008
"Grinden". Mia Persson Fröjd, Pelle Strand och Lars-Ove Westerlin presenterade igår det senaste tillskottet till den offentliga konsten i kommunen. Bilder: Tommy Svensson
"Grinden". Mia Persson Fröjd, Pelle Strand och Lars-Ove Westerlin presenterade igår det senaste tillskottet till den offentliga konsten i kommunen. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
Skulptören Roberts Strand skapade verket ur en trädrot från en rönn.
Skulptören Roberts Strand skapade verket ur en trädrot från en rönn.Foto: 

Sedan igår är "Grinden" av Robert Strand placerad i Simhallens foajé. Skulpturen blir nu tillgänglig för de 80000 personer som passerar förbi varje år och konstnärens son Pelle Strand är glad över att fler kan ta del av verket.

– Jag har haft det hemma. Nu kommer det till glädje åt lite mer folk, säger han.

Skulpturen är skapad ur en trädrot. Pelle Strand berättar historien bakom konstverket.

– Roten kommer från en rönn som hade växt hos en lantbrukare i Gonarp. Trädet växte så att roten hade sprängt ett stenblock. Lantbrukaren ringde till farsan och vi åkte upp dit och hämtade den, säger han.

Många timmars snidande med knivar och stämjärn ligger bakom skulpturens former och mönster. Förutom att skulpturen visats på en utställning på Industrimuseet ha den förvarats hos Pelle Strand där delar av hans fars övriga samlingar också finns.

Bromölla kommun har köpt "Grinden" för 10000 kronor. Investeringen ingår i en nysatsning på offentlig konst.

– Det här är en del av en medveten satsning om att få ut kultur i våra offentliga lokaler. Satsningen fortsätter med att vi den 13 april ska ha vernissage för en utställning med lokala konstnärer. Det blir en ögonblicksbild av hur det lokala konstlivet i Bromölla ser ut. I biblioteket har vi också ett förråd som rymmer 100-tals konstverk och dem ska vi placera ut på olika platser efter hand, säger Bromöllas kulturchef Mia Persson Fröjd.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker. hagman

@kristianstadsbladet.se

@05 Funktion olåst inget indrag:Fakta / Robert Strand

Levde mellan åren 1907 och 2000.

Arbetade på Iföverken. Först som drejare och sedan som ombudsman för fabriksarbetarförbundet.

Av stammar, stubbar och träd snidade han verk med motiv från till exempel isländska sagor. I ett av konstverken tog han ställning mot USA:s krig i Vietnam.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.