Annons

Slarv inom kommunen med redovisning

BROMÖLLA. Reglerna för representation följs inte alltid inom kommunen. Näringslivssekreteraren hör till en av dem som slarvar, trots att han vet hur det ska gå till. Också på Bromölla Energi AB är det lite si och så med redovisningen av styrelsens konferensresa förra året då det åt och dracks för åtskilliga tusenlappar.
Bromölla • Publicerad 11 september 2001

Det var inte några större summor som Per-Anders Green, kommunens näringslivssekreterare, använde till representation förra året; närmare 28000 kronor. Men han sköter inte redovisningen. För att det ska vara möjligt att kontrollera vart pengarna går ska han enligt god redovisningssed notera varför och vilka han har ätit och druckit tillsammans med. Vid den stickprovskontroll som Kristianstadbladet gjorde visade det sig vara mer regel än undantag att det saknades namn på gästerna.

Vet du vad som krävs av dig när det gäller representation?

Annons

– Ja, jag attesterar, räkningarna granskas och på baksidan ska man skriva vilka som medverkar, säger Per-Anders Green. Så tittar han igenom högen med fakturor som saknar uppgift om vad det handlar om. På vissa finns förvisso noterat ”Frukostmöte” eller ”Näringslivsrådet”, men detaljerna saknas. Sedan medger han att det inte är fullständigt.

– Man hade kunnat hänvisa till eller bifoga deltagarlistor. Det här har inte ifrågasatts. Men det är ju ofta en sluten krets och det finns protokoll från mötena, urskuldar han sig.

Den mest uppseendeväckande räkningen är på 11336 kronor inklusive moms från Hotell och Restaurang Iföhus. Endast en nota till ett belopp av 200 kronor är fullständigt redovisad för. Resten gäller fem hotellrum för 4200 kronor, en middag med vin för 1784 kronor då nio personer deltagit samt en trerättersmiddag för sexton personer för 5152 kronor.

– Får jag titta! Det måste vara vänortsbesöket, säger Per-Anders Green efter lite funderande.

Nästa fråga gäller en taxiresa för 650 kronor den 20 december förra året. På kvittot står det Bromölla industristiftelse på platsen för resenärens namn.

Är det tänkt så att kommunens invånare ska betala för era resor hem från mötena?

– Nej, det är det väl inte, funderar Per-Anders Green.

– Men Leif Bengtsson, ordföranden, tyckte att vi kunde göra så.

När det gäller Bromölla Energi AB (Breab) passade åtta personer på att smörja kråset på en krog i Torekov, Kattegatt Gastronomi & Logi, i mitten av maj i fjol. Ingenstans framgår det vilka det var som bland annat tuggade i sig fyrarätters-menyer à 595 kronor stycket. Notan slutade på 5370 kronor inklusive moms. Lite kryptiskt står det noterat ”Styrelsen” på fakturan. Efter lite tankearbete kommer bolagets ekonomiansvarige, Mats Edebäck, på vad det rör sig om.

– Det hör till styrelsens konferensresa till Margretetorp förra året, säger han lättad.

Annons

Förutom gourmetutflykten till Torekov åt, drack, konfererade och övernattade styrelsens åtta medlemmar för 17508 kronor inklusive moms på Margretetorps gästgivaregård. Då ingick bland annat ”Konferenslunch” à 200 kronor som intagits av styrelsen och ytterligare fyra personer. Inte heller på den notan står det vem som har deltagit. – Det retar mig att vi har glömt att skriva upp det, säger Mats Edebäck.

Han har även glömt vilka de fyra gästerna var. Vd:n för energibolaget, Hans Ekwurtzel, får komma sin ekonomiansvarige kollega till undsättning.

– Det var Gudrun Rönnertz, Thord Andersson och två från Bredbandsbolaget som bjudits in, berättar han.

Ledamöterna och deras gäster passade också på att ta sig en liten utflykt med specialchartrad båt inklusive lättare förtäring ombord. Totalt kostade konferensen för de åtta styrelseledamöterna, med en övernattning, närmare 25000 kronor. Hälften av den kostnaden var mat och dryck.

birgitta.nilsson

@kristianstadsbladet.se

Fakta / Bromölla

energi AB:s styrelse

n I styrelsen för Bromölla Energi AB sitter följande ledamöter.

Christer Adelsbo (s), ordförande

Annons

Barbro Ahlner (mp)

Mats Edebäck, (m) ekonomiansvarig

Hans Ekwurtzel, vd

Åke Hammarstedt (s)

Berndt Johansson (fp)

Eric Kronkvist

Ronny Månsson

Ledamöterna i styrelsen får betalt för sina uppdrag.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons