Slottslängorna ett år senare

Igår var det årsdagen av branden i Slottslängorna i Sölvesborg. Återuppbyggnaden pågår.
Bromölla • Publicerad 11 maj 2005
Jan Ohlin, som är snickare från Sölvesborg, deltar i återuppförandet av Slottslängorna för andra gången. Första gången var när han ingick i arbetsstyrkan som restaurerade byggnaden mellan 1993 och 1995.
Jan Ohlin, som är snickare från Sölvesborg, deltar i återuppförandet av Slottslängorna för andra gången. Första gången var när han ingick i arbetsstyrkan som restaurerade byggnaden mellan 1993 och 1995.Foto: 
Med motorsågens hjälp formar Jan Ohlin delarna till takstolarnas konstruktion. Bilder: Peter Åklundh
Med motorsågens hjälp formar Jan Ohlin delarna till takstolarnas konstruktion. Bilder: Peter ÅklundhFoto: 

– Det går väldigt bra. Vi ligger lite före schemat. Taken kommer vara färdiga till semestern och sedan börjar vassläggningen, säger Jan Ohlin.

Han arbetar på företaget JSB från Asarum och han är en av tio snickare som fått uppdraget att bygga upp Slottslängorna i Sölvesborg. Arbetet påbörjades i slutet av februari och ska vara färdigt i början av december i år.

– Det är väldigt roligt att vara delaktig i ett sådant här bygge. Man får trixa, rita och tänka mycket. Det är stimulerande, säger Jan Ohlin. Han berättar att det inledningsvis var problem med att få tag på virke av rätt proportioner. Takstolarnas konstruktion kräver bjälkar med tjockleken 20 gånger 20 centimeter. Ett sågverk i Johannishus i Blekinge kunde leverera granbjälkar av rätt dimensioner.

– Inte ofta får man känna på sådana här dimensioner över huvud taget. Sågverket i Johannishus har sågat till olika slott innan. Vi får sista leveransen på onsdag. Då har vi fått allt virke. Det här är bra kvalitet, säger Jan Ohlin.

Han deltog i arbetet när Slottslängorna i Sölvesborg restaurerade mellan åren 1993 och 1995. Det gjorde även hans kollega Roland Bengtsson.

– Första gången jag var med och byggde om en så här gammal byggnad var 1957 i Lindskog utanför Hällevik. Då var jag 14 år. Jag har arbetat i den här branschen i nästan 50 år och varit med om det mesta, säger Roland Bengtsson. I samband med årets julmarknad i början av december blir det nyinvigning av Slottslängorna. Då ska byggnaden ha återställts i det skick den befann sig i innan branden.

Det var runt klockan fyra på eftermiddagen den 10 maj 2004 som larmet gick om att Slottslängorna i Sölvesborg börjat brinna. Två blixtnedslag hade orsakat brand i byggnadens vasstak. När räddningsstyrkor från Sölvesborg, Mjällby och Karlshamn anlände inom tre minuter var byggnaden övertänd. Räddningstjänsten fick riva den gamla stenbyggnadens gavlar på grund av rasrisken.

Under vintern har de metertjocka murarna, som består av granitblock sammanfogade med kalkbruk, varit täckta av en skyddskonstruktion av bjälkar, singel, betong och plåt. Detta eftersom fukt riskerade att tränga in i fogmassan och få murarna att vittra sönder.

Byggnadens portar och fönster ska tillverkas av ek i äldre utförande. Det tidigare kullerstensgolvet ska till viss del ersättas av cementplattor och insidan av vasstaket ska förses med tändskyddande beklädnad.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

Slottslängorna i Sölvesborg

Byggdes 1833.

Användes ursprungligen till oxstall, svinhus och spannmålslager.

Restaurerades 1993-95 till en kostnad av 2,5 miljoner kronor. Vasstaket kostade runt en miljon kronor.

Nyinvigdes i samband med Sölvesborgs 550-årsjubileum 1995.

SÖLVESBORG
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.