Annons

Snabbköpet kom till byn

Varorna står i perfekta rader på hyllorna, mjölkflaskorna är placerade i kyldisken och i hela butiken sprider sig en doft av nymalt kaffe.
Bromölla • Publicerad 26 september 2003
Hela styrkan som jobbade på Bromöllas första snabbköp har ställt upp sig framför Egon Jönssons kamera. Från vänster har vi Anna Mai, Edith Eklund, Gerd, Kjell Törnqvist, Roony Boberg, Ingrid, en namnlös besökare från Stockholmskontoret och butiks-föreståndare Andersson.Bilder: Egon Jönsson
Hela styrkan som jobbade på Bromöllas första snabbköp har ställt upp sig framför Egon Jönssons kamera. Från vänster har vi Anna Mai, Edith Eklund, Gerd, Kjell Törnqvist, Roony Boberg, Ingrid, en namnlös besökare från Stockholmskontoret och butiks-föreståndare Andersson.Bilder: Egon JönssonFoto: 

Vi vrider tillbaka klockan si så där 50 år och parkerar vår svarta Volvo PV utanför ett stort tegelhus på Storgatan i Bromölla. Aktiviteterna i ortens första snabbköp är i full gång.

Roony Boberg, som är springschas, är på väg med butikens cykel för att leverera fodersäckar till några bönder utanför Bromölla. Han berättar att Thage Leo samtidigt jobbade som springpåg.

Annons

Roony Boberg var med i omvandlingen när kooperativa förvandlades till snabbköp. Han minns att Edith Eklund brukade vara klädd i en svart sidenrock eftersom hon hade hand om butikens konfektionsavdelning.

– En gång hittade jag rosa råttungar i källaren. Jag lade dem i en låda.

När Edith Eklund såg lådan skulle hon titta om det var något gott i den. Gissa om hon skrek. Butiksföreståndare Andersson visste att det bara fanns en som skulle kunna gjort ett sånt streck och vred om Roonys öra ordentligt.

Roony Boberg har många historier att berätta om tiden på kooperativa. Vid tiden för löningen på Iföverken agerade han reklampelare.

– Då fick jag stå och blåsa i en trumpet med en skylt på ryggen och en på magen.

Där tvingas vi lämna kooperativa och Roony Boberg, vi sätter oss i PV:n och rullar iväg.

Roger Bing

0456-29000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons