Sölvesborg satsar stort

Under onsdagen presenterade Sölvesborgs kommun sin nya översiktsplan inför framtiden och framförallt sin storslagna satsning på nya bostäder vars mål är att kommunen 2020 ska ha minst 20 000 invånare.
Bromölla • Publicerad 29 april 2009
Heléne Björklund, kommunstyrelsens ordförande, och samhällsbyggnadschefen Thorwald Hasselbring presenterade Sölvesborgs kommuns planer på framtida bostäder. Foto: Ronnie Smith
Heléne Björklund, kommunstyrelsens ordförande, och samhällsbyggnadschefen Thorwald Hasselbring presenterade Sölvesborgs kommuns planer på framtida bostäder. Foto: Ronnie SmithFoto: 

För ett år sedan gav kommunstyrelsen i Sölvesborg i uppgift åt samhällsbyggnadsförvaltningen att dammsuga kommunen på möjliga platser att expolatera och nu redovisas resultatet.

Under det senaste året har kommunen hållit ett antal dialogmöten med allmänheten i syfte att få in förslag om platser där bostäder kan byggas och industrier etableras. – Mötena har fått ett väldigt positivt bemötande och vi har haft en bra dialog, berättar Heléne Björklund, kommunstyrelsens ordförande. Vår vision är att kommunens invånarantal ska växa till 20 000 år 2020 och för att kunna göra det måste det finnas bostäder.

Samhällsbyggnadschefen Thorwald Hasselbring presenterade en utvecklingsplan för markanvändning vilken är en del av kommunens nya översiktsplan, den första som gjorts sedan början av nittiotalet. Sammantaget finns det planer på att bygga mellan 1 200 och 1 800 nya bostäder på upp emot trettio olika platser i kommunen.

– Vi har under en lång period haft för få kommunala tomter men har nu köpt ny mark, bland annat 33 hektar i Hällevik, berättar Thorwald Hasselbring. Om exploateringen av ett område blir av och hur områdena i så fall ser ut får framtiden utvisa men genom den här utvecklingsplanen skapar vi iallafall förutsättningarna. När konjukturen vänder ska vi vara förbereddda. Det område som kommit längst i planeringsstadiet kallas Ljungaviken och ska byggas öster om Sölvesborgsviken. Området ska omfatta mellan tre och fem hundra bostäder.

– Det ska inte vara vilket område som helst, berättar Thorwald Hasselbring. Vi vill skapa ett område med såväl enfamiljshus som hyreshus. Alla områden ska ha möjligheter till ett blandat boende.

– Det är av högsta vikt att vi exploaterar mark med förnuft och i en lagom takt, betonar Heléne Björklund. Alla områden ska spegla vad jag kallar för Sölvesborgs kommuns själ. Skogen och våra unika arter ska bevaras, och kommunen ska även i framtiden göra skäl för sin slogan, "Sölvesborg av naturliga skäl". Björklund levererade också viss kritik till regeringen.

– Vi väntar fortfarande på besked från regeringen angående Ljungaviken trots att överklagan lämnades in i november. Jag tycker man borde prioritera sådana här satsningar som skapar tillväxt nu i lågkonjukturtider.

Isac Nordgren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.