Sölvesborgare fick 20000 till forskning

Bromölla • Publicerad 27 december 2007
Inge och Elsa Andersson med Thomas Carlsson som tilldelats 20000 kronor till sin forskning. Bild: Privat
Inge och Elsa Andersson med Thomas Carlsson som tilldelats 20000 kronor till sin forskning. Bild: PrivatFoto: 

Sölvesborgssonen Thomas Carlsson har tilldelats 20000 kronor ur Inge och Elsa Anderssons fond som stödjer forskning som rör Parkinsons sjukdom. I somras disputerade Thomas Carlsson och blev då doktor.

"Den vanligaste medicinen är L-DOPA, vilket är en molekyl som kan omvandlas till dopamin i hjärnan. Denna behandling fungerar bra under de första fem-10 Åren efter det att sjukdomen diagnostiserats. Dock, tyvärr, ju längre sjukdomen pågår, desto mindre effekt har L-DOPA medicineringen och många patienter utvecklar biverkningar som yttrar sig som okontrollerade och onormala rörelser", skriver han i sammanfattningen av sin avhandling.

– Jag har velat klarlägga vilka faktorer som påverkar utvecklingen av de okontrollerade rörelserna och varför patienter svarar så olika på behandling med celltransplantationer. Resultaten har nämligen varit mycket varierande mellan patienter, säger Thomas Carlsson till Ystads Allehanda.

Inge Carlsson, som själv har Parkinsons, startade insamlingen till fonden för elva år sedan. I dag uppgår fonden till 600000 kronor.

Roger Bing

Avhandling

En sammanfattning av avhandlingen finns på www.lu.se/o.o.i.s?id=12588&postid=548733.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.