Spännande och nyskapande LB-hus på bomässan
Energimyndigheten efterlyste två bra och energisnåla hus till årets bomässa i Malmö. Många kände sig kallade, få blev utvalda. På den ena av tomterna byggs ett stenhus. På den andra ett LB-hus.
–Företaget har varit känt för att visa framfötterna i liknande sammanhang tidigare. Nu kommer en fortsatt utveckling, säger Lars Bergman som även ingår i en nationell arbetsgrupp om att miljöklassa byggande och byggmaterial.
Bo01-huset är ett sätt för företaget att använda baskunskaper på ett effektivt sätt.
–Vi använder kända tekniker, fast från andra branscher, förklarar Lars Bergman. Och, en av de viktigaste frågorna inför husets tillblivelse, det skulle inte vara för spektakulärt. Det ska fungera i vardagen, vara lätt att sköta och anpassas till vanligt folk.
–Det har projekterats lågenergihus förr, men de har ofta varit så tekniska och i övrigt så dyra att det inte varit realistiskt. Man ska inte behöva vara civilingenjör för att bo i ett energisnålt och miljövänligt hus. Kravet för huset var satt till att det inte fick dra mer än 80 kilowatt per kvadratmeter om året. Ett vanligt LB-hus ligger idag på 105-110 kilowatt, vilket är lågt redan det.
–Vi klarar oss en bra bit under Energimyndighetens krav och hoppas att huset i framtiden blir ett attraktivt tillägg till det vanliga utbudet, säger Lars Bergman.
Villan är på 139 kvadratmeter, där merparten, 90 kvadratmeter, ligger i bottenplan. Huset värms med vattenburen elvärme med återvinning via värmepump. Till skillnad från andra lågenergihus avstår LB-hus från att utnyttja solen maximalt som värmekälla genom enorma fönsterpartier. Man värnar helt enkelt mer om integriteten för de boende. Största ljusinsläppen kommer från norr och från trädgårdssidan. Värmesystemet är utvecklat för att reagera snabbt och bryter tillförseln helt och hållet redan när rumstemperaturen överstiger den inställda med en halv grad.
Arkitekt bakom huset är Jan-Christer Ahlbäck, Villa Arkitektur AB, som även ritat Millenniehuset. En del detaljer känns igen därifrån, som rymden och ljuset. En av väggarna är till exempel hela elva meter hög.
På bottenvåningen finns förutom entrén kök/matplats, ett stort vardagsrum och ett sovrum. På övre plan finns två sovrum och ett allrum. Återanvänt material används flitigt. Bokparketten är från 1930, det skurna teglet i entrén begagnat. Även trädgården är speciell, med växter som inte avger pollen.
Väggkonstruktionen innehåller mycket isolering och nya lösningar för att minska köldbryggor. Fönstrena är också speciella, där även karmen och fattningen invändigt isolerats.
–Det är många nya detaljer som ändå kunnat byggas prefabricerat på plats i Bromölla, säger Lars Bergman.
Premiären för Villa Bo01 sker vid bomässans invigning i maj, men för hugade spekulanter finns den med i LB-hus katalog.
asa.carlsson
@kristianstadsbladet.se