Ständig jakt på nya fuchsior

Bromölla • Publicerad 2 augusti 2004
Det tar drygt en och en halv timme för Lennart Qvarsell att vattna alla sina blommor. Bild: Anette Eriksson
Det tar drygt en och en halv timme för Lennart Qvarsell att vattna alla sina blommor. Bild: Anette ErikssonFoto: 

För drygt tjugo år sedan började Lennart Qvarsell i Gualöv att odla sina första fuchsior.

Nu har han runt 100 sorter som han årligen visar upp vid en utställning hemma i trädgården i Gualöv. Folk kommer från när och fjärran för att titta på färgprakten. I lördags var det besökare från Hjo och för några veckor sedan var det ett par från Mariestad som hade vägarna förbi.

– Förra året var det drygt 1800 besökare här men i år blir det nog betydligt mindre för det har ju varit kallt och regnigt. Jag kan tänka mig att det slutar på drygt 1000 personer, säger Lennart Qvarsell.

Men det kalla och regniga vädret i sommar har fuchsiorna inte tagit skada av.

– Blomningen är ett par veckor försenad eftersom det inte varit någon värme. Men det är ingen fara med dem, säger Lennart Qvarsell. Fuchsiorna växer hängande, upprätt, som buske eller på stam. Det finns små blommor, stora blommor och varje fuchsia har sin speciella nyans av rosa, rött, lila eller blått.

– Min favorit är Celia Smedley som växer på stam eller Indian Maid. Indian Maid har väldigt stora blommor och de är dessutom många.

Nytt i årets utställning är den nya sorten "New millenium". Den har mörklila, nästintill sammetssvarta foderblad och mörkt rosa kronblad.

– Jag tror aldrig att jag har sett så här svart nyans förrut, säger han. Men det är inte helt lätt att hitta nya sorter. Det finns visserligen 14000 sorter som är registrerade men när Lennart Qvarsell ser en sort i en bok så finns den sällan att få tag i på nära håll.

– Var vi än åker så tittar jag hela tiden efter nya sorter som jag skulle vilja ha, säger han

Emma André

GUALÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.