GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stenar som berättar

I Näsum socken står ett antal stora stenar utplacerade här och var. Någon står vid ett vägskäl och en annan vid en åker. Vid första åsynen ser det ut som vanliga stenar. Men vid närmare anblick skymtar inristningarna och man inser att så inte är fallet. Varje sten har nämligen en historia att berätta.
Bromölla • Publicerad 18 augusti 2008
Torgils Svensson visar minnesstenen vid Sibbarpsskola. Bild. Tommy Svensson
Torgils Svensson visar minnesstenen vid Sibbarpsskola. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Vissa av stenarna har även små symboler inristade. Vad passar bättre än två hjärtan på en dansbaneplats? Bild. Tommy Svensson
Vissa av stenarna har även små symboler inristade. Vad passar bättre än två hjärtan på en dansbaneplats? Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Inristningen är gjord av Brodde Almer. Bild. Tommy Svensson
Inristningen är gjord av Brodde Almer. Bild. Tommy SvenssonFoto: 
Här vid Ausavreet fanns en dansbana. För två år sedan återupptogs dansen för en kväll. Bild. Tommy Svensson
Här vid Ausavreet fanns en dansbana. För två år sedan återupptogs dansen för en kväll. Bild. Tommy SvenssonFoto: 

Det är Näsum hembygds- och fornminnesförening som har valt platserna med omtanke, fraktat dit stenar, ristat in namn och platser, gjort avtäckningar och skrivit ner historien bakom i åtskilliga årsböcker. Stenarna ska symbolisera en svunnen tid och bevara bygdens historia samt sprida den till nästa generation.

– Vi gör det för att bibehålla bygden till nästkommande generationer, berättar Torgils Svensson, ordförande i föreningen.

Han menar vidare att Näsum är en bygd rik på historia och att många boende är intresserade av att veta mer och värna om varifrån de kommer. Totalt finns det ungefär ett tiotal stenar på lika många platser i bygden. En av dessa är stenen i Ausavreet som berättar om en dansplats som fanns för 60-70 år sedan då det på sommaren dansades utomhus. I dag är det svårt att se att platsen har verkat som dansplats, några grusvägar korsas precis vid stenen.

– 2006 avtäckte vi stenen och grusade upp platsen så att vi kunde dansa här, som ett minne av den tiden som varit. Det kom en massa kärringar och gubbar som hade dansat här i sin ungdom och ville återuppleva detta, berättar Torgils Svensson. Stenen vid Sibbarps skola är nästa anhalt. 1890-1930 fanns skolan på den plats där stenen nu är uppförd.

– Den största källan till var platserna finns och vilka vi ska är välja ortsbesfolkningen. Sedan dubbelkollar vi allt med till exempel kommunen, menar Torgils Svensson.

Men bibliotek och så?

– Nej, det är vi som kompletterar biblioteken med information, menar han.

Hur väljer ni ut platserna?

– De kan i princip vara vad för några som helst, vi har inga universella recept. Men det är platser som ger en historik och en kunskap till bygden. Många av stenarna har i sin tur varit trappstenar vid Västanå gamla skola.

Mannen som står bakom stenarna och inristningarna heter Brodde Almer.

– Han gör ett fantastiskt jobb och ska ha en fjäder i hatten, menar Torgils Svensson.

Helena Carlsson 0456-290 00 helena.carlsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.