Större öppenhet för demokratins skull

Över hela Sverige pågår en kampanj som ska ge medborgarna större insyn i vad myndigheter och kommuner hittar på om dagarna. Kampanjen kallas Öppna Sverige och pågår i Bromölla också.
Bromölla • Publicerad 19 juni 2001

”Förvaltningen måste kännetecknas av en så öppen struktur som möjligt.” Orden är demokratiminister Britta Lejons, hämtade ur ett tal hon höll i Karlskrona för knappt en månad sedan. Hon säger också att demokratin kräver att alla ges en möjlighet att kontrollera de styrande, och att detta inte endast gäller vart fjärde år när det är dags för val. Som exempel på hur öppenheten ska se ut talade hon om insyn, tillgänglighet, attityd och begriplighet.

I Bromölla är det kommunsekreterare Bo Johansson som arbetar med Öppna Sverige-kampanjen.

– Det här med offentlighet och demokrati får vi inte ta för självklart. Varje generation måste påminnas om hur viktigt det är och underhålla kunskapen, säger han.

Det finns massor av uppslag och idéer som kommunerna kan ta till sig från det landsomfattande projektet. I vissa kommuner satsar man på föreläsningar för personalen om deras rätt att berätta vad de vet för journalister utan att någon får efterforska vem som gjorde det. Men några föreläsningar blir det inte i Bromölla. Bo Johansson har i stället valt att fokusera på två andra saker. En av dem är att se till att hanteringen av kommunala dokument blir så effektiv som möjligt. Då blir det också lättare för kommunens invånare att be att få titta på en särskild handling.

– Vi kan bli bättre på det, det händer att vi spiller tid på att leta. Det går att utnyttja de tekniska möjligheterna bättre till exempel, säger Bo Johansson. Den andra delen gäller att få bättre struktur på hur de synpunkter och klagomål som kommer in från allmänheten hanteras.

–  Jag tycker det är viktigt att vi möter allmänheten på ett öppet och ärligt sätt. Just håller en arbetsgrupp på att ta fram rutiner för hur det ska se ut, säger Bo Johansson.

För att få lite inspiration har han bland annat tittat på hur man gör i andra kommuner och konstaterar då att det är främst den tekniska sidan av kommunens verksamheter som invånarna hör av sig om.

– Det gäller snöröjning, ogräsbekämpning och annat som har med trafik och miljö att göra, säger han. Riktigt hur det färdiga konceptet kommer att se ut är ännu så länge en hemlighet, lanseringen sker i september. Men det handlar bland annat om färdigtryckta vykort som alla kommuninnevånarna ska få – redo att skickas till kommunen så fort andan faller på.

birgitta.nilsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.