"Svårt att planera"

Anledningen till att Bromölla kommun inte kunnat ge de personer som beviljats gruppboende en plats är enkel. Det har inte funnits tilräckligt med platser.
Bromölla • Publicerad 19 januari 2011

Redan för några år sedan slog socialförvaltningen larm om att det skulle behövas fler platser till gruppboende och det fanns en entreprenör som ville bygga ett hus för detta ändamål. Den gången blev det inget.

– Vi signalerade ganska tidigt att det var personer som behövde annan form av boende, men hela byggprocessen har dragit ut på tiden. Den gången tror jag det var grannarna som protesterade. Så fick man börja om igen.

Det säger enhetschef Jeanette Sundgren som påpekar att det inte är lätt att ha överblick över framtiden.

– Det är svårt att planera, säger Jeanette Sundgren.

Hon berättar att hon för några år sedan gjorde en enkät hos familjer med funktionshindrade familjemedlemmar om vilka som skulle kunna tänkas söka boende och vilken typ av boende de i så fall ville ha.

Svaren i den enkäten stämmer inte överens med de ansökningar som senare kommit in.

– Det är svårt för familjer att veta vad ens barn vill, vilken förmåga de har och vilka önskemål de kommer att ha. Det är en svårplanerad verksamhet, men man jobbar hela tiden för att kunna göra det så gott det går.

Så sent som i fredags fick en av de personer som lovats boende en plats. Därmed finns det tre icke verkställda beslut. Två av dessa är för tillfället lösta på annat sätt och ett väntar på boende.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.