Talangfullt på musikgudstjänst

Trettondagsgudsjänsten i Ivetofa kyrka kryddades av David Åkesson, vinnare av Blekinge sångtalang.
Bromölla • Publicerad 6 januari 2012
Inte samma sak som New York. Men Davis Åkesson från Sölvesborg är nöjd med att få sjunga i Ivetofta kyrka.
Inte samma sak som New York. Men Davis Åkesson från Sölvesborg är nöjd med att få sjunga i Ivetofta kyrka.Foto: 
"Jag ser mig inte som en kyrkomusiker, eller en hårdrockssångare. Jag sjunger et jag gillar. Det som är kul."
"Jag ser mig inte som en kyrkomusiker, eller en hårdrockssångare. Jag sjunger et jag gillar. Det som är kul."Foto: Bosse Nilsson
Foto: Bosse Nilsson
Foto: Bosse NilssonFoto: Bosse Nilsson

I oktober uppträdde David Åkesson på klubben Birdland i New York, priset för vinsten av Blekinge sångtalang 2011. Igår kväll var det en mer modest tillställning: musikgudstjänst i Ivetofta kyrka.

Är det inte svårt att toppa New York?

-Nej, jag kan se charmen i allt man gör, och det här är lika mycket ett uppträdande som det var där.

Det var i våras som David vann Blekinge sångtalang, vilket innebar konserter runt om i Blekinge tillsammans med sina medtävlande och Karlshamn Punch Big Band inför en röstande publik. David berättar att han inte riktigt hade tid att vara nervös, eftersom han stod i full färd med att gifta sig.

- Jag var nervös över vigseln istället. New York blev en kombinerad bröllopsresa.

Till vardags jobbar han som sångpedagog på Väggaskolan i Karlshamn, och bredden på sångintresset är stor. Han uppträder som trubadur och sjunger i ett coverband som tolkar 70-talsmetal.

-Jag försöker att inte utesluta någon genre. Jag tror att det är viktigt som pedagog att man inte stänger sig för en viss typ av musik, bestämmer sig för att "det här är inte min grej, jag gör inte det".

I Ivetofta var det den sista julmusiken för säsongen som stod på programmet, passande inledd med Adams julsång, O, helga natt.

Rebecka Sjöberg
Tove Sundén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.