Tavla saknar tillräcklig försäkring

Kommunen blir utan ersättning efter konstkuppen. Den stulna målningen av Bruno Liljefors saknar tillräckligt försäkringsskydd.
Bromölla • Publicerad 18 februari 2008
Värdefullt konstverk. Målningen "Räv" var det mest värdefulla konstverket på Sölvesborgs stadshus. Kommunen blir utan ersättning efter konstkuppen. Bild: Sölvesborgs kommun
Värdefullt konstverk. Målningen "Räv" var det mest värdefulla konstverket på Sölvesborgs stadshus. Kommunen blir utan ersättning efter konstkuppen. Bild: Sölvesborgs kommunFoto: 

Försäkringsbolaget har nu meddelat att Sölvesborgs kommun blir utan ersättning efter den spektakulära konststölden på stadshuset.

- Vi har fått ett 99-procentigt besked från försäkringsbolaget. Vi har haft en diskussion om vilken typ av försäkring det finns mot sådant här. Vad vi förstår så hade det, med tanke på att vi har öppenhet i huset, blivit en oerhört dyr försäkring om ens någon hade velat försäkra. Om inte tavlan kommer till rätta så finns det ingen ersättning att hämta med den försäkring vi har nu, säger Roger Zetterqvist, som är tillförordnad kommundirektör.

Det var sent på måndagseftermiddagen förra veckan som en eller flera kuppmakare stal en tavla av Bruno Liljefors som hängde i Sölvesborgs stadshus. Målningen heter "Räv", är 38 gånger 49 centimeter stor och var placerad i ett öppet rum utanför kontoren där Sölvesborgs kommunalråd och kommundirektör sitter.

När konstverket skänktes till Sölvesborgs kommun 1983 värderades det till 83000 kronor. Vad tavlan är värd idag är oklart. En fingervisning är att när konstverk av Bruno Liljefors auktioneras ut på Bukowskis i Stockholm inbringar de mellan 98000 och 520000 kronor.

- Vi har ett öppet stadshus. Det hade krävts rätt så mycket för att man skulle med fortsatt öppenhet i huset kunna ha det här försäkrat och få ut någon ersättning. Det hade krävts stora säkerhetsarrangemang och en hög premie, säger Roger Zetterqvist.

Det är Blekingepolisen som bedriver jakten. Tips från vittnen bearbetas och information har spridits till konsthandlare, auktionsbyråer och antikvitetsaffärer för att försvåra att tavlan säljs vidare.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.