Taxar i långa rader

KJUGE. Taxar i långa rader kom i sällskap med sina hussar och mattar till officiell utställning i hembygdsparken på Kjugekull under söndagen. Svenska Taxklubbens lokalavdelning i Skåne och Blekinge hade kallat dem och bland annat var det strävhåriga, korthåriga och långhåriga hundar som gjorde upp i de olika klasserna.
Bromölla • Publicerad 27 maj 2002
På bettet. Domare Paula Sunebring kollar tänderna på taxen Ibisa. Bilder:
På bettet. Domare Paula Sunebring kollar tänderna på taxen Ibisa. Bilder:Foto: 
Utställningens vackraste hund. Men inte den modigaste? Ibisa klarade taxutställningens bedömning bäst av alla.
Utställningens vackraste hund. Men inte den modigaste? Ibisa klarade taxutställningens bedömning bäst av alla.Foto: 

Taxar som kommer till utställning bedöms i flera olika klasser. På en officiell utställning räknas och registreras erhållna meriter. – Därför är det roligt att det har gått bra för oss här i dag, säger Bo Samuelsson från Vellinge, uppfödare tillsammans med pappa Hugo, som har hållit på med taxar i 50 år. – Ett bra temperament är a och o, säger Hugo Samuelsson. Då blir hunden bra både som sällskapshund och jakthund. Förutom de olika hårslagen bedöms taxarna även i olika storleksvarianter, från den största i normalstorlek till dvärgtax och den allra minsta kaninstorleken. Domaren, som på Kjugekull var Paula Sunebring från Oderup (utanför Hörby), gör också en exteriörbedömning av hundens hår, bett, ålder, bröstkorg, ben och svans. Utställningens vackraste hund blev en tik i klassen korthårig, normalstor: Ibisa, från uppfödare Hugo Samuelsson. Därefter kom Zvend, en strävhårig, normalstor hantax från uppfödare Åkerlindh & Klagstorp, och Rally, långhårig dvärgtaxtik från uppfödare Rune Åhman i Billeberga. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se Fakta: Svenska Taxklubben Klubben bildades redan 1901 i syfte ”att främja en sund avel av mentalt, exteriört och jaktligt förstklassiga taxar”. Klubben tar tillvara taxägarnas och taxuppfödarnas intressen. Svenska Taxklubben har cirka 7700 medlemmar fördelade på 20 lokalklubbar runt om i landet.

Av Karin Hallengren 044-28 91 30
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.